Quantcast
Channel: Tuotanto - ePressi
Viewing all 2925 articles
Browse latest View live

Vuoden Avoin puutarha palkittiin Turun puutarhanäyttelyssä

$
0
0

Vuoden Avoin puutarha –tunnustus taimiston näytepuutarhalle

 

Sysmässä sijaitseva PerennaPuutarha Pöntinen sai tänään Vuoden Avoin Puutarha -tunnustuspalkinnon Piha & Puutarha messutapahtumassa Turun Messukeskuksessa. Tunnus luovutettiin nyt neljättä kertaa kesäkuussa 2015 järjestetyn Avoimet puutarhat –tapahtuman pohjalta.

 

Raati oli valinnassaan yksimielinen, sillä valittu puutarha täytti tunnustuksen saajalle asetetut kriteerit ja keräsi päivän aikana runsaat 100 kävijää. Valintaperusteina ovat muun muassa huolellinen valmistautuminen ja aktiivinen mukanaolo tapahtumassa. Tärkeitä perusteita ovat lisäksi vuorovaikutus kävijöiden kanssa, tapahtuman kehittämiseksi annetut ehdotukset sekä aktiivinen tapahtumasta tiedottaminen. Puutarhan elämyksellisyys on keskeinen valintaperuste. Raati halusi valinnallaan kannustaa myös ammattiviljelmiä avaamaan ovensa Avoimet puutarhat –tapahtumapäivänä.

 

PerennaPuutarha Pöntisen elämyksellinen pihapuutarha on Liisa Pöntisen suunnittelema ja se on rakennettu omin voimin yhdessä Hannu Pöntisen kanssa. Alueella toimii kahvila ja näytepuutarhassa pidetään konsertteja ja muita yleisötapahtumia. PerennaPuutarha yritys on perustettu vuonna1985 ja runsaslajisia näytemaita on laajennettu vähitellen vuosikymmenten kuluessa. Kivikkokasveille ja varjon perennoille on perustettu omat alueensa, joissa harvinaisetkin lajit tulevat kävijöille tutuiksi eri vuodenaikoina.

Pöntiset markkinoivat tapahtumaa esitteessä, omilla kotisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa. Pariskunta antoi rakentavia ehdotuksia päivän kehittämiseksi. Kasvien nimeäminen ja ennakkotieto siitä, saako puutarhassa kuvata, olivat heidän kehittämisvinkkejään. Pysäköinninohjaus oli näin suuren kävijämäärän vuoksi välttämätöntä.

 

Vuoden Avoin Puutarha -tunnustuksella halutaan nostaa esille teemapäivään osallistuneita elämyksellisiä puutarhoja. Tunnustuksellaan Puutarhaliitto haluaa tukea suomalaista puutarhakulttuuria ja puutarhaharrastusta sekä edistää puutarhamatkailua. Tunnustuksen saaja valitaan vuosittain valtakunnallisen Avoimet Puutarhat -teemapäivään osallistuneiden kesken.

 

Portit auki jälleen elokuussa

 

Avoimet puutarhat tapahtuma järjestetään seuraavan kerran sunnuntaina 7.8.2016. Silloin aukeavat taas yhden päivän ajaksi puutarhojen portit vierailijoille ympäri Suomen. Sitä odotellessa satoihin avoimiin puutarhoihin voi tutustua verkossa osoitteessa www.avoimetpuutarhat.fi.

Avoimet puutarhat tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry yhteistyössä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundetin kanssa. Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Nikolai ja Ljudmila Borisoffin puutarhasäätiöt ovat osallistuneet tapahtuman rahoittamiseen.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, 040-745 3005 ja Katarina Lassheikki, 040 55 20 267, katarina.lassheikki@puutarhaliitto.fi

Liitteinä kuvia puutarhasta.


Koulutustarve kasvussa - Insinööripula uhkaa Suomea

$
0
0

Insinöörialoilla työllisyysnäkymät ovat hyvät. Tekniikan ala on suhdannevaihteluista huolimatta tulevaisuudessakin vahvasti työllistävä muun muassa eläköitymisten ja uusien teknologioiden myötä.

Monien alojen aloituspaikkoja ollaan vähentämässä, mutta Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on ehdottanut tekniikan ja liikenteen alan aloituspaikkojen lisäämistä ammattikorkeakouluissa. Muutaman vuoden sisällä työvoimapula näyttää uhkaavan tekniikan aloilla. OKM:n tuoreen selvityksen mukaan uusien insinöörien koulutusvaje on tällä hetkellä viisi prosenttia. Suurinta työvoimapulaa odotetaan kone-, sähkö- ja rakennustekniikan aloille.

Teknisten palveluiden ja tuotteiden rooli on merkittävä Suomen vientiteollisuudessa.

− Suomessa on kattava ja monialainen insinöörikoulutus. Suomalaista insinööriosaamista arvostetaan myös muualla maailmassa, kertoo Valmetilla suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Jaana Saksi. Hän on valmistunut kolmisen vuotta sitten kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Jaana Saksin työ on kansainvälistä. Valmet toimittaa sellun kuivauskoneita eri puolille maailmaa.

− Myös osavalmistusta ostetaan Suomen rajojen ulkopuolelta. Valmetilla on noin 150 toimipistettä yli kolmessakymmenessä maassa, hän kertoo.

Aiemmin suunnitteluassistenttina työskennelleen Jaana Saksin tie insinööriksi on käynyt sattumien kautta.

− Huomasin, että haluan omaksua enemmän tietoa ja osaamista tekniseltä alalta, halusin suunnittelijoiden avustamisen sijaan suunnitella myös itse. Vaikka visio tulevaisuuden työtehtävistä eli vahvana, niin tiedostin myös insinöörikoulutuksen mukanaan tuomat mahdollisuudet toimia tekniikan alalla useissa eri tehtävissä.

Nyt hän työskentelee Valmetilla samassa arkkileikkuriryhmässä, jossa oli suunnitteluassistenttina.

− Opiskelemaan lähtiessäni minulla oli selkeä visio siitä, miksi lähdin opiskelemaan ja mitä haluan tulevaisuudessa työkseni tehdä. Valitsin opintojaksoni sen mukaan, että ne palvelivat mahdollisimman hyvin päämääräni.

 

Info

Satakunnassa insinööriksi (AMK) voi valmistua energia- ja ympäristötekniikan, konetekniikan, logistiikan, merenkulun, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tieto- ja viestintätekniikan, sekä tuotantotalouden koulutusohjelmista. Ammattikorkeakoulujen yhteishaku on käynnissä 6.4. asti.

SAMKissa on käytössä suoravalinta ensikertalaishakijoille. Ilman valintakoetta valitaan suoraan ne ensisijaiset hakijat, jotka ovat saaneet laajan matematiikan ylioppilaskokeesta vähintään arvosanan C tai lyhyen matematiikan ylioppilaskokeesta vähintään arvosanan E.



SAMKissa haussa olevat koulutukset löytyvät osoitteesta samk.fi/haku.

Tekniikan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut ovat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä insinöörikoulutuksen opetussisältöjen kehittämisessä keskenään sekä työelämän kanssa. Tänä vuonna halutaan tuoda esiin insinöörien merkitys Suomen hyvinvoinnille, erityisesti vientiteollisuuden nostamisessa.

Puutarhainnostus kasvaa kaupungeissa

$
0
0

Kiinnostus puutarhaan kasvaa kaupungeissa

Vahva kaupungistumisilmiö tuo mukanaan uusia tuulia. Nuoret kaupunkilaiset ovat innostuneet suhteellisesti eniten puutarhanhoidosta verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kasvua on yli 10 prosenttia. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n mukaan eniten kiinnostus viljelyyn on kasvanut kaupunkilaisten ja alle 35-vuotiaiden keskuudessa.  Erityisesti puutarhaharrastaminen parvekkeilla, terasseilla ja ikkunalaudoilla lisääntyy koko ajan.

 Myös niin sanotut kaupunkiviljelmät yleistyvät ja moni haaveilee kattopuutarhoista ja yhteisöllisistä pihapuutarhoista. Samaan aikaan kiinnostus jatkaa maltillisesti kasvuaan myös varttuneempien harrastajien parissa, jotka viheriöittävät innokkaasti rivi- ja omakotitalojen sekä mökkien pihapiirejä. Puutarhanhoitoon panostavat perinteisesti eniten yli 40-vuotiaat, jotka haluavat, että piha on sekä näyttävä että toimiva kokonaisuus. Vaatimustaso hyvän pihan suhteen kasvaa ja sen avulla halutaan ilmentää omaa elämäntyyliä.

Hyötyviljely lisääntyy

Puutarhaharrastamisessa korostuvat kiinnostus erikoiskasveihin ja toisaalta hyötykasveihin, mikä on huomattu monessa taimistossa. Marjapensaiden ja hedelmäpuiden kysyntä on ollut kasvussa. Ikkunoilla viljellään koristekasvien lisäksi mm. chilejä ja yrttejä, mikä liittyy usein kasvavaan ruokaharrastamiseen. Ajalle tyypillistä on, että kodit laajentuvat pihapiireihin, joista muokataan viihtyisiä kesäolohuoneita ja keittiöitä.

Vastapainoa muulle

Harrastamisen lisääntyminen on myönteinen asia koko puutarha-alalle. Hyöty- ja koristekasvien viljelystä halutaan selkeää vastapainoa urbaaniin kaupunkilaiseen elämäntapaan, tulkitsee Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori tutkimuksen tuloksia. Se, että puutarhaharrastus on kasvussa myös kaupunkilaisten nuorten miesten parissa, on erittäin positiivista.  Jossain vaiheessa heidän kuviteltiin eriytyvän kokonaan tämän harrastuksen parista. Puutarhaharrastus tuo sopivaa puuhastelua vajan ja autotallin puutteessa oleville kaupunkilaisille, toteaa Taulavuori.

Nuoretkin nauttivat ja rentoutuvat puuhatessaan kasvien parissa. Kasvien kasvua on mukava seurata ja omaa satoa maistella. Lopputuloksessa näkyy oman käden jälki, mikä on usein hukassa työelämässä. Parhaimmillaan harrastaminen on yhteisöllistä, mikä näkyy selvimmin kaupunkiviljelmillä. Taitojen ja tiedon karttuessa puutarhaharrastamisesta löytää aina uusia piirteitä, joista kokemuksia vaihdetaan ystävien kanssa.

 

Lisätietoja: Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 040-7453005, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi

Liitteenä kuva keittiöpuutarhasta. Kuvaaja Timo Taulavuori

 

 

 

Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyrityksiä etsitään kiertotalouden yhteistyöhön

$
0
0

Oulun ja Lapin ammattikorkeakoulujen yhteinen Myssy – Maaseudun yrityssymbioosit -hanke etsii kiertotaloudesta kiinnostuneita maaseutuyrityksiä ja -yritysryhmiä Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta.

Tarkoituksena on luoda yritysten välille yhteistyötä, joka tuo helpotusta ja hyötyä yritysten toimintaan ja kannattavuuteen. Hanke auttaa löytämään yrityssymbiooseja sekä kehittämään kiertotaloutta.

Kiertotalous on talouden malli, jossa materiaalit kiertävät, ja tuotteille ja tuotannon sivuvirroille luodaan lisäarvoa palveluilla ja älykkyydellä tai uudistamalla ja etsimällä niille muita käyttötarkoituksia.

Energiatehokkuuden ja materiaalien kierrätyksen kehittäminen on asetettu vahvaksi painopisteeksi muun muassa Pohjois-Suomen biotalouden kehittämisstrategioissa ja maakuntaohjelmissa. Maaseudun yrityssymbioosien kehittäminen toteuttaa osaltaan alueen strategioita sekä parantaa energiatehokkuutta ja materiaalien kierrätystä maaseudun toimijoiden keskuudessa.

Kiertotaloudessa on Sitran arvion mukaan 1,5–2,5 miljardin euron potentiaali. Kysymys on myös työpaikoista ja materiaalien riittävyydestä.

Myssy-hankkeessa kuvataan yritysten yhteistyötä kiertotalouden näkökulmasta. Mallien avulla yritykset saavat esimerkkejä kiertotalouden symbioosien toteuttamisesta sekä työkaluja oman toimintansa kehittämiseen ja kiertotalouden edistämiseen. Hankkeen toteuttavat Oulun ammattikorkeakoulu ja Lapin ammattikorkeakoulu yhdessä Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan maaseutuyritysten kanssa. Hankkeen rahoittajina ovat Euroopan maaseudun kehittämisrahasto, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin ELY-keskukset sekä hankkeen toteuttajat. Hanke toimii ajalla 10.12.2015–30.9.2017.

Tiedustelut:

projektikoordinaattori Ritva Imppola, Oamk, ritva.imppola(ät)oamk.fi, 050 572 2404

projektipäällikkö Sanna Vinblad, Lapin AMK, sanna.vinbla(ät)lapinamk.fi, 040 701 2238

oamk.fi/myssy 

Pizzalla maailman valloitukseen

$
0
0

Suomalainen MyPizza-uuni mullistaa pizzan valmistuksen. 

Uuden suomalaisen MyPizzan ansiosta kuka tahansa voi valmistaa pizzaa missä ja milloin tahansa. 

-MyPizzasta odotetaan kansainvälistä menestystä, sanoo Polar Metallin myyntijohtaja Matti Saukko.

Tuotteen valmistaja pohjoissuomalainen Polar Metalli tähtää globaaleille markkinoille. Kiinnostus on ollut laajaa niin kotimaassa ja maailmallakin. Ensimmäiset tuotteet on nyt lähetetty asiakkaille.

 

Aito tuli inspiroi

Innovaation salaisuus on aito tuli, jonka ansiosta pohjasta tulee rapea ja täytteet pysyvät mehevinä. 

-Perheyrityksemme valmistaa ruoanlaittoon liittyviä tuotteita, joten meillä oli osaamista valmistaa myös oma pizzauuni, sanoo Polar Metallin toimitusjohtaja Markus Saukko.

Markus ja Matti Saukko ovat innokkaita matkailijoita ja ruoanlaittajia. Pohjois-Suomesta on kuitenkin pitkä matka käydä nauttimassa aitoa italialaista pizzaa.

-Oli käärittävä hihat ja kehitettävä oma pizzauuni.

Pitkän tuotekehityksen ja testauksen ansiosta pizzauuni on nyt kehitetty huippuunsa. Laadusta ei ole tingitty lainkaan, vaan MyPizza valmistetaan laadukkaista materiaaleista Keminmaassa.

 

Miksi Suomessa?

Kun moni muu yritys on siirtänyt toimintaansa halvemman tuotannon maihin, valmistaa Polar Metalli tuotteensa Suomen Lapissa. 

Yritys on perustettu jo vuonna 1984. Omien tuotteiden ja tuotekehityksen ansiosta Polar Metalli on kasvanut myös vaikeina aikoina. Monialayritys työllistää nykyisin 26 työntekijää. Liiketoiminta kasvaa koko ajan. Uusin laajennus on grillaukseen ja vapaa-aikaan keskittyvä verkkokauppa Limen.fi.

Pohjoiset juuret näkyvät liiketoiminnassa. Myös MyPizza on testattu Lapin olosuhteissa. Pizzan teko onnistuu Pohjolassakin vuoden ympäri, sillä pizzan paiston talvitestaus on tehty 20 asteen pakkasessa.

 

Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt:

Matti Saukko

Myyntijohtaja

Polar Metalli

0400 284 405

matti.saukko@polarmetalli.fi

www.limen.fi

www.polarmetalli.fi

MyPizza on ensiesittelyssä Helsingin Kevätmessuilla 7.-10.4.2016. Esittelemme MyPizzan sekä muut grillauksen uudet trendit OmaPiha-messujen osastolla 6f61. Tule kuuntelemaan ammattilaisten vinkit, kuinka valmistautua grillikauteen.

Mitä kaikkea 3D-tulostimella voi tehdä?

$
0
0


Taloja, ihmiselle varaosia, ruokaa, silmälaseja, kuuraketteja, taidetta,  mitä vaan!
Minkälaisia tulevaisuudennäkymiä ja mahdollisuuksia se antaa? Miten tämä vaikuttaa nyt ja tulevaisuudessa?

Yksi esimerkki 3D-tulostuksen konkreettisesta hyödyntämisestä on suomalainen ideas2cycles, joka käyttää metallista ja muovista tulostettuja kappaleita räätälöityjen polkupyörien valmistukseen.
3D-tulostus mahdollistaa polkupyörän optimoinnin käyttöolosuhteiden ja loppuasiakkaan henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Räätälöinnin lisäksi myös polkupyörän valmistusta voidaan helpottaa suunnittelemalla kappale kokoonpanoa silmällä pitäen.


"Perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna 3D-tulostus antaa
suunnittelijalle vapaammat kädet toteuttaa uusia ideoita. Vain
mielikuvitus on rajana.", sanoo ideas2cyclesin perustaja Kim-Niklas Antin.

3D-tulostettuja polkupyöriä ja paljon muuta on esillä Nordic 3D Expossa 16.4.2016



Peruslippu 10€

Perhelippu 20€ (sis. 2 aikuista ja 3 lasta)

Eläkeläiset ja lapset (alle 13v.): 8€

Liput: http://liput.3dexpo.fi

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Sangen Oy yhteistyöhön - Tölkkien etiketöinti ilman lakkoja ja väriaineita voi mullistaa koko teollisuutta

$
0
0

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Sangen Oy yhteistyöhön - Tölkkien etiketöinti ilman lakkoja ja väriaineita voi mullistaa koko teollisuutta

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Tornion Panimoa varten osakeannin avannut Sangen Oy ovat aloittaneet yhteistyön. ”Näemme kumppanuudessa paljon mahdollisuuksia. Olemme testanneet teknologiaamme Sangen Oy:n toimittamiin tölkkeihin ja tulokset ovat hämmästyttävän hyviä”, kertoo Cajon perustaja, toimitusjohtaja Niko Karsikas.

Laserilla voidaan merkitä ja kuvioida myös terästä, puuta, lasia ja muovia. ”Nämä kaikki mahdollisuuden kiinnostavat meitä”, kertoo Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas.

Teknologia tuo rajattomia mahdollisuuksia sopimusvalmistukseen.

Yritysten tavoitteena on suunnitella ja pilotoida teknologiaa tölkityslinjaston yhtenä osana. Projekti tähtää energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristömyönteisempään teknologiaan. Projektiin tullaan hakemaan rahoitusapua mm. Tekesiltä.  Prosessin tulosten toimivuus voidaan osoittaa vain tarpeeksi suuressa mittakaavassa ja todellisessa ympäristössä.

”Kustannuksiltaan tekniikka on jopa olemassa olevia teknologioita edullisempi. Vaikka tarkempia laskelmia ei ole tehty, niin on selvää, että jos lakat ja liuottimet voitaisiin poistaa jo tuotantovaiheesta, teknologia olisi ylivertainen ja ekologisesti paras vaihtoehto”, täsmentää Ahokas.

Yhteistyö kahden pienen ja kasvuhaluisen yrityksen kanssa  on äärettömän mielenkiintoista.  ”Teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia räätälöityihin pieniin asiakaskohtaisiin tuote-eriin”, kertoo Sangen Oy:n markkinoinnista ja mainonnasta vastaava, Jami Teirikari. 

”Kustannustehokkuuden ja ekologisuustekijöiden lisäksi teknologiamme on prosessinopeudenkin puolesta erittäin kilpailukykyinen verrattuna nykyisin käytössä oleviin menetelmiin. Lisäksi laserkuviointi mahdollistaa aivan uuden totutusta poikkeavan tyylisuunnan tölkkien visualisointiin”, täsmentää Karsikas

Suomessa tölkki on nykyään vallitseva pakkausmuoto. Maailmalla tölkkienvalmistus on lähes 300 miljardin euron markkina. Tölkinvalmistusta on pidetty vain suurten volyymien markkinana ja minimitoimituserä on noin 300 000 tölkkiä. Uusi laserkuviointiteknologia antaisi pienemmille tuotantomäärille uusia mahdollisuuksia myös tölkkipakkaukseen. 

Linkki videoon

 

 

Lisätietoja:

Sangen Oy

Mikko Ahokas, hallituksen puheenjohtaja

+358 40 502 5249

mikko.ahokas@sangen.fi

Kaitoväylä 1 F 2, FI-90570 Oulu, Finland

www.sangen.fi

 ---

Cajo Technologies Oy

Niko Karsikas, toimitusjohtaja

+358 50 517 6906

niko.karsikas@cajo.fi

Rasivainiontie 8, FI-90440 Kempele

www.cajo.fi

 

 

 

 

Lasermerkintöihin erikoistunut Cajo Technologies ja Sangen Oy yhteistyöhön – Tölkkien etiketöinti ilman lakkoja ja väriaineita voi mullistaa koko teollisuutta.

$
0
0

”Näemme yhteistyössä paljon mahdollisuuksia. Olemme testanneet teknologiaamme Sangen Oy:n toimittamiin tölkkeihin ja tulokset ovat hämmästyttävän hyviä”, kertoo Cajon perustaja, toimitusjohtaja Niko Karsikas.

Laserilla voidaan merkitä ja kuvioida myös terästä, puuta, lasia ja muovia. ”Nämä kaikki mahdollisuuden kiinnostavat meitä”, kertoo Sangen Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Ahokas

Teknologia tuo rajattomia mahdollisuuksia sopimusvalmistukseen.

Yritysten tavoitteena on suunnitella ja pilotoida teknologiaa tölkityslinjaston yhtenä osana. Projekti tähtää energiatehokkuuden parantamiseen ja ympäristömyönteisempään teknologiaan. Projektiin tullaan hakemaan rahoitusapua mm. Tekesiltä.  Prosessin tulosten toimivuus voidaan osoittaa vain tarpeeksi suuressa mittakaavassa ja todellisessa ympäristössä.

”Kustannuksiltaan tekniikka on jopa olemassa olevia teknologioita edullisempi. Vaikka tarkempia laskelmia ei ole tehty, niin on selvää, että jos lakat ja liuottimet voitaisiin poistaa jo tuotantovaiheesta, teknologia olisi ylivertainen ja ekologisesti paras vaihtoehto”, täsmentää Ahokas.

Yhteistyö kahden pienen ja kasvuhaluisen yrityksen kanssa on äärettömän mielenkiintoista.  ”Teknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia räätälöityihin pieniin asiakaskohtaisiin tuote-eriin”, kertoo Sangen Oy:n markkinoinnista ja mainonnasta vastaava, Jami Teirikari.

”Kustannustehokkuuden ja ekologisuustekijöiden lisäksi teknologiamme on prosessinopeudenkin puolesta erittäin kilpailukykyinen verrattuna nykyisin käytössä oleviin menetelmiin. Lisäksi laserkuviointi mahdollistaa aivan uuden totutusta poikkeavan tyylisuunnan myös  tölkkien visualisointiin”, täsmentää Karsikas

Suomessa tölkki on nykyään vallitseva pakkausmuoto. Maailmalla tölkkienvalmistus on lähes 300 miljardin euron business. Tölkinvalmistusta on pidetty vain suurten volyymien markkinana ja minimitoimituseränä on pidetty noin 250 000 -300 000 tölkkiä. Uusi laserkuviointiteknologia antaisi pienemmille tuotantomäärille uusia mahdollisuuksia myös tölkkipakkaukseen.

Lisätietoja:

Mikko Ahokas

Sangen Oy
Hallituksen puheenjohtaja
+358 40 502 5249
mikko.ahokas@sangen.fi

 

Niko Karsikas

Cajo Technologies Oy

Toimitusjohtaja
+358 50 517 6906
niko.karsikas@cajo.fi

 

 

Katso video alumiinitölkin lasermerkinnästä Cajon lasermerkintäratkaisulla:

https://www.youtube.com/watch?v=rIhx10S-POA

https://www.youtube.com/watch?v=ZmT96rvXnzE


Kuvaile miten yrityksesi hyödyntäisi 3D-palveluja ja voita palkintoja!

$
0
0

3DTech Oy on 2013 perustettu 3D-tulostukseen liittyviä palveluja kuten tulostusta, skannausta, mallinnusta, visualisointia ja konsultointia tarjoava yritys. Kehitämme myös automaatio- ja tulostusprosesseja tukemaan sekä yrityksemme omia palveluja, että kansainvälisille markkinoille. Päätoimipaikkamme on Salossa.

Nordic 3D Expossa messuosastomme löytyy paikasta A30.
Tervetuloa sinne tutustumaan yritykseemme ja keskustelemaan kanssamme palveluistamme sekä 3D-tulostukseen liittyvistä asioista yleisemmin.  Järjestämme messuilla myös arvonnan. Pyydämme osallistujia kuvailemaan lyhyesti, miten he tai heidän yrityksensä voivat hyödyntää 3D-palveluja nyt ja tulevaisuudessa.
Myös villit ideat ja tulevaisuusvisiot ovat tervetulleita.

Palkinnoksi arvomme yritysvastaajien kesken 500 euron arvoisen 3DTechin lahjakortin, jonka voittaja saa käyttää omien tarpeittensa mukaan yrityksemme palveluihin.

Yksityishenkilöiden kesken arvomme 3D-tulostettuja tavarapalkintoja.


3DTech Oy
Mariankatu 20
24240 Salo

Lemminkäisenkatu 36
20521 Turku
 
Puh. +358 45 345 9980
info@3dtech.fi
www.3dtech.fi

Tutkimus: Suomen teollisuudella on mahdollisuus kasvaa analytiikkajärjestelmiä kehittämällä

$
0
0

Tuore markkinatutkimus kartoitti Suomen teollisuusalan päättäjien mielipiteitä digitalisaatiosta 

7.4.2016 – Analytiikkayritys SAS Instituten tilaaman markkinatutkimuksen mukaan suomalaisten teollisuusyritysten päättäjät näkevät omat IT-järjestelmänsä digitalisaatiota rajoittavana tekijänä. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisessa roolissa digitalisaatio on yritysten strategiassa, millainen merkitys analytiikalla on liiketoiminnan kehittämisessä ja millaisia haasteita näillä alueilla kohdataan. 

Jopa 91 prosenttia vastaajista kertoo digitaalisuuden olevan osa yrityksensä strategiaa. Myös yritysten johdon katsotaan olevan yksimielinen digitalisuuden tärkeydestä ja sen tarjoamista hyödyistä.

Teollisuusyritykset näyttävät keskittyvän digitaalisuudessa asiakashyödyn ja asiakaskokemuksen kehittämiseen (34 % vastaajista).  Myös tekniset fokusalueet ovat vastaajien mukaan keskiössä, sillä 28 prosenttia vastaajista kertoo digitalisuudella kehitettävän automaatiota, järjestelmiä ja ohjelmistoja.

-        Monien teollisuusalan yritysten kannattaisi myös pohtia digitaalisuuden ja analytiikan luomia täysin uudenlaisia palveluita ja toimintamalleja. Nyt vastaajista vain 10 prosenttia mainitsee uusien mallien luomisen fokusalueeksi, vaikka monilla yrityksillä on markkinoille uniikkia dataa, sanoo SAS Institute Oy:n toimitusjohtaja Johan Sandell.

 

Teollisuus kehittyy hankkeilla

Digihankkeita edistetään teollisuudessa selkeästi erilaisten hankkeiden ja projektien kautta (54 % vastaajista). Sen sijaan vain kahdeksan prosenttia vastaajista kertoo digihankkeiden jalkautuksesta osana normaalia johtamista.

Suurimpana haasteena digitaalisuuden jalkautukselle nähdään analytiikka ja se ettei yrityksellä ole toimivaa tiedon hallinta ja analysointikäytäntöä. Myös It-järjestelmät nähdään ongelmaksi, sillä vastaajien mukaan tiedon keruupää ei ole kunnossa. Sen sijaan liiketoiminnan ja IT:n välisen yhteistyön katsotaan olevan kunnossa ja osaamista löytyvän.

-        Ratkaisuja tiedon analysointiin on ja Suomesta löytyy myös osaamista niiden hyödyntämiseen. Kyselyn mukaan teollisuuden päättäjät ymmärtävät analytiikan hyödyt, joten halua järjestelmien kehittämiseen pitäisi löytyä, Sandell sanoo.

Analytiikan hyötyjä listatessa teollisuuden alan vastaajat nostavat ensimmäiseksi liiketoiminnan ja projektien ohjauksen ja tehostamisen (32 %). Kyselyssä haastateltiin myös muiden alojen edustajia. Kaikkien alojen vastaajista vain viidennes (19 %) mainitsi projektien ohjauksen ja tehostamisen analytiikan hyötynä. Muiden alojen vastaajat taas painottivat asiakasymmärryksen kasvattamista (24 % kaikista vastaajista), mutta teollisuuden vastaajista sen mainitsi vain 14 prosenttia.

Suurimpina haasteina analytiikan hyödyntämiselle nähtiin teollisuusyrityksissä datan analysointi ja osaamisen puute (21 %), datan keruu ja sen yhdistäminen järjestelmistä (24 %) sekä puutteelliset järjestelmät ja automaation puute (21 %).

 

Analytiikan käyttö jo hyvässä alussa

Neljännes (23 %) vastaajista kertoo yrityksensä olevan tilanteessa, jossa historiatietoa ja reaaliaikaista tuotannon monitorointitietoa sujuvasti käyttöön. Tieto kertoo menikö prosessi suunnitellusti. Puolet vastaajista (50 %) katsoo pystyvänsä myös luotettavasti ja helposti ennustamaan käytössä olevan kapasiteetin tai kysyntämuutosten vaikutuksen tuotannolle. Nämä vastaajat katsovat tiedon välittyvän sujuvasti myös talousohjaukseen.

Vain 14 prosenttia vastaajista kertoo yrityksessä vallitsevan digitalisaation tai IoT:n kulttuuri. Tällöin liiketoimintaa optimoidaan päivittäin tai viikoittain analytiikalla ja se tuo myös tunnetusti arvoa liiketoimintaan.

-        Kansainvälisille kilpailijoille ei kannata antaa etumatkaa. Suomalaisen teollisuuden kannattaa ottaa analytiikasta irti kaikki saatava hyöty. Olemme jo hyvässä alussa, mutta kokonaisvaltaisen digitaalisen yrityskulttuurin luomiseksi on tehtävä aktiivisesti töitä, Sandell sanoo.

 

Haastattelut toteutti MRK Funnel Oy SAS Instituten toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimessa yhteensä 61 yrityspäättäjää 1.12.2015 – 12.2.2016 välisenä aikana.

 

Lisätietoja: Sari Hofmann, viestintä- ja markkinointijohtaja 040 753 8294, sari.hofmann@sas.com

 

Kampaamoalan yrittäjä iski kultasuoneen

$
0
0

LEHDISTÖTIEDOTE                                      7.4.2016

 

Pitkän linjan hiusmuotoilija, kampaamoalan yrittäjä Arto Martiskainen on saanut parin vuoden kehitystyön ja lukuisten testauksien jälkeen lentävän lähdön TopFiber –hiustuuhenteelle ja hairsprayer-laitteelle. Tuotetta on nyt myyty Suomessa noin kuuden kuukauden ajan. Ulkomaan markkinat avautuivat rytinällä pari viikkoa sitten Italian Bolognassa hiusalan suurimmassa messutapahtumassa, Cosmoprofissa.

Noin joka toinen yli 50-vuotias nainen kärsii hiustenlähdöstä. Miehillä hiustenlähtö alkaa usein jo ennen 30 ikävuotta ja suurin osa viisikymppisistä miehistä kärsii kaljuuntumisesta.

Arto Martiskainen kehitti ensimmäisen kotimaisen hiustuuhenteen, jota varten kehitettiin oma hairsprayer. Erityistä tässä patentoidussa tuotteessa on juuri sen teknologia, joka kehitettiin Aalto yliopistossa kahden opiskelijan lopputyönä. Tuotekehitykseen ja testaukseen on käytetty runsaasti voimavaroja ja aikaa.

Myös Tampereen yliopisto on ollut mukana hiuksiin sumutettavan kuidun analysoimisessa.

Tuuhenteessa käytettävää kuitua valmistetaan Martiskaisen omassa tuotantotilassa viittä eri sävyä.

Ulkomaantilaukset työllistävät Suomessa

Hiustuuhenteesta ja hairsprayeristä näyttää kehittyvän todellinen vientihitti.

”Ulkomaantilausten myötä joudumme palkkaamaan 5-10 ihmistä töihin. Tilauskanta edellyttäisi kahden uuden tuotantolinjan hankintaa ja samoin elektronisen pumpun kokoamista varten tarvitaan lisää tilaa laitteiden kokoamista varten”, Martiskainen kertoo.

”Bolognassa messutiskillemme jonotettiin neljän päivän ajan. Kysyntää on mm. USA:sta, Kanadasta, Turkista, Ranskasta, Saudiarabiasta ja Etelä-Koreasta. Noin 20 maata on ilmoittanut ostavansa AM-tuotannon valmisteita. Esimerkiksi USA:n markkinoille halutaan ostaa 100.000 tuotepakkausta (joissa on jokaisessa 3 tuotetta). Kaupan toteutuessa sen arvo on 10 miljoonaa dollaria”, innostunut Martiskainen kuvailee.

Tekesin kanssa neuvotellaan tällä hetkellä jatkorahoituksesta viennin edistämistä varten.

Pumppu perustuu elektroniseen teknologiaan

TopFiber –kuituvalmistetta suihkutetaan hiuksiin elektronisen teknologian avulla toimivan pumpun avulla. Laitteessa on pitkään kestävä litiumakku.

Pumppu on rakennettu niin, että kuitu levittyy erittäin tasaisesti ja huomaamattomasti hiuksiin. Hiuksista ei huomaa, missä kohtaa kuitua on sumutettu. Kuituvalmiste on todella hyvälaatuista luonnonkuitua.

Pumpussa on kolme nopeutta, joiden avulla hiuksiin saadaan mm. luonnollinen otsaraja. Kuitu kiinnittyy hiuksiin tiukasti sähkövarauksen avulla ja lisäksi tuotesarjassa on kiinnityssuihke.

Laitteelle annetaan vuoden takuu ja sillä on CE-hyväksyntä.

 

TopFiber –sarja on avainlipputuote. Sitä saa ostaa kampaamoista ja AM-tuotannon verkkokaupasta. Katso lisätietoja: http://www.am-tuotanto.fi

Tuotteella on EU-patentti ja USA:ssa patenttihakemus käsittelyssä.

Lisätiedot: Doctrina Viestintä, 040 7541673 riitta.rautakoura@doctrina.fi tai

Arto Martiskainen, puh. 0500 451 546 am-tuotanto@kolumbus.fi

 

Hiusmuotoilija Arto Martiskainen perusti aikoinaan Espoon Iso Omenaan Suomen suurimpiin kuuluvan parturi-kampaamon. Salongin myymisen jälkeen Martiskainen suoritti Rastorin tuotekehittäjätutkinnon ja kehitti suomalaisen TopFiber -avainlipputuotteen, joka auttaa runsaasta hiustenlähdöstä kärsiviä naisia ja miehiä.

 

 

 

 

 

Teknologiademot on the Road -bussin maakuntakierros alkaa Ähtäristä

$
0
0

 

Teknologiademot on the Road -bussi tuo SeAMK Tekniikan laboratoriot ja osaamisen lähelle alueen yrittäjiä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulun tekniikan alan laboratoriot Seinäjoella ovat myös alueen yrittäjien käytössä. Kiertävän Teknologiademot on the Road -bussin avulla tarjolla olevaan osaamiseen ja kalustoon on helppo tutustua. Bussi on ladattu joka kierroksella eri tekniikan alan laitteistoilla, ohjelmistoilla ja demoilla. Niihin tutustumalla yrittäjillä on mahdollisuus ideoida oman toimintansa kehittämistä.

Teknologiademot on the Road -bussissa pääsee tutustumaan muun muassa konenäkötekniikkaan, robotiikkaan, simulointiin, materiaalitestaukseen, ohjelmoitavien logiikoiden uusiin ominaisuuksiin sekä tietoteknisiin sovelluksiin virtuaalisessa ympäristössä.

Bussin ovet ovat avoinna kaikille, mutta erityisesti vieraiksi toivotaan teollisuuden alan yrittäjiä ja sen parissa työskenteleviä.

Konenäkö ja robotiikka

Teknologiademot on the Road -bussin maakuntakierros alkaa tänä keväänä 19.4. Ähtäristä ja Töysästä. Seuraavana päivänä vuorossa ovat Kauhajoki ja Kurikka. Torstaina 21.4. bussi on parkissa Kauhavalla ja Alahärmässä. Tällä kierroksella bussi on lastattu konenäkötekniikkaan ja robotiikkaan liittyvillä laitteistoilla ja ohjelmistoilla.

Konenäkötekniikkaa voidaan käyttää esim. tuotantolinjalla laaduntarkkailussa ”väsymättöminä silminä” tai robotin apuna. Sillä voidaan korvata myös ihmiselle yksitoikkoinen työ. Konenäkö voidaan rakentaa koneen sisään tai muuhun paikkaan, johon ihmisen sijoittaminen ei ole mahdollista. Demobussissa on esillä myös universaalirobotti, joka ei tarvitse erillistä suojaustekniikkaa ja jonka ohjelmointi ja käyttöönotto en erittäin helppoa. Robotiikkaa voidaan käyttää esimerkiksi pakkaamisessa tai ergonomisesti hankalissa työvaiheissa tms.

Ohjelmoitavien logiikoiden uudet mahdollisuudet

Viikolla 19 Teknologiademot on the Road -bussissa pääsee tutustumaan ohjelmoitavien logiikoiden uusiin mahdollisuuksiin. Tämä tarkoittaa lähinnä teollista internetiä, joka tuo uusia mahdollisuuksia muun muassa tiedon keräämiseen, analysointiin, etäkäyttöön ja näiden avulla kehitettäviin kokonaisjärjestelmien uusiin ominaisuuksiin. Bussi kiertää tällä kalustolla Vimpelissä, Alajärvellä, Lapualla, Ylihärmässä, Peräseinäjoella ja Jalasjärvellä.

Tietotekniset sovellukset virtuaalisessa ympäristössä ja tuotannon simulointi

Toukokuun lopulla demobussi kiertää Soinissa, Alavudella, Ylistarossa, Ilmajoella, Isojoella ja Teuvalla. Tällöin on mahdollista tutustua virtuaaliympäristön ja simulointien tarjoamiin mahdollisuuksiin tuotannon kehittämisessä. Mukana on esimerkiksi hahmontunnistusta, nivelten ja kasvojen liikekaappausta, datakäsineitä ja haptisia laitteita. Tuotantolinjojen simuloinnissa järjestelmästä tai koko tehtaasta tehdään kolmiulotteinen dynamiikan omaava virtuaalimalli, jota voidaan ajaa tehtaan aidolla tuotantodatalla. Näin voidaan tutkia järjestelmän toimivuutta ja löytää muun muassa mahdolliset pullonkaulat.

Materiaalitestaus

Viikko ennen juhannusta bussin esittelyvuorossa ovat vielä materiaalitestaukset. Niillä voidaan tutkia materiaalin lujuusominaisuuksia tekemällä veto-, taivutus- ja puristuskokeita. Koordinaattimittauksella voidaan tarkistaa kappaleen mittatarkkuutta. Pinnankarheuden mittauksella tarkistetaan ”pintatarkkuutta” ja varmistetaan materiaalin sopivuus esimerkiksi puhdastiloissa. Bussi vierailee näillä demoilla Lehtimäellä, Kuortaneella, Evijärvellä, Lappajärvellä, Karijoella ja Jurvassa.

Lisätiedot

www.seamk.fi/teknologiademot

#teknologiademot #seamk

Juha Palomäki, teknologia-asiamies, SeAMK Tekniikka, puh. 040 830 4247, juha.palomaki@seamk.fi
Kari Levä, teknologia-asiamies, SeAMK Tekniikka, puh. 040 680 7195, kari.leva@seamk.fi

Bussikiertua järjestetään osana Teknologiademot on the Road -hanketta. Sen rahoittajana on ELY-keskus (Maaseuturahasto).

 

>> Katso teknologiademot on the Road -kiertueen aikataulu liitteestä tai netistä www.seamk.fi/teknologiademot

 

>> Liitteenä valokuva: Teknologia-asiamies Juha Palomäki ja projekti-insinööri Timo Koukkari esittelevät Teknologiademot on the Road -bussia.

 

 

 

 

SAMKin opiskelijoiden toimeksiantajalähtöisiä projektitöitä esillä TuotekehitysPajassa

$
0
0

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) uusi projektikonsepti TuotekehitysPaja on huipentumassa päätöstilaisuuteen Grand Finaleen. Tilaisuus koostuu kahdesta osasta: esityksistä ja vapaasta keskustelusta.

TuotekehitysPaja – Grand Finale
21.4.2016
Tiedepuisto 3, Pori, Agora

Esityksiä seurataan klo 13.00–14.30. Sen jälkeen tiimit ovat ständeillään valmiina vastailemaan kysymyksiin klo 16 asti. Median edustajat ovat tervetulleita tilaisuuteen kuulemaan projekteista.

Tänä vuonna TuotekehitysPajasta lähti käyntiin seitsemän toimeksiantajalähtöistä projektia. Projektien aiheet ja tuotokset ovat kaikki erilaisia. Opiskelijatiimit ovat saaneet itsenäisesti suorittaa projektejaan. Niiden etenemistä on saatu seurata TuotekehitysPajan -nettisivuilla.

TuotekehitysPajan lukuvuoden 2015–2016 toimeksiantajat ja projektit:

  • Mannerheimin lastensuojeluliiton Satakunnan piiri ry.: Uudenlainen/uusille jäsenryhmille suunnattu tuotekonseptin ja lanseeraamissuunnitelman kehittäminen
  • SAMK: Suihkumoottorin ympärille rakentuvan tuote- ja bisneskonseptin kehittäminen
  • Kokemäen kaupunki: Kaupungin imagon ja markkinoinnin boostaaminen
  • Enersense: Uudenlaisen rekrytointikonseptin kehittäminen
  • Eskimo Finland: Uudenlaisen tuotantoteknisen ratkaisun kehittäminen
  • Muottituote Group Oy: Ergonomisen lasin/astiaston suunnittelu palvelualalle
  • Biolan: Konseptin kehittäminen ympäristöteknisen laitteen etäohjaukseen

 

Lisätiedot:

Teppo Lundell, Liiketoimintaosaamisen lehtori, puh. 044 710 3531,

Niko Kandelin, Tuotantotalouden yliopettaja, puh. 044 710 3605,


Lue blogitarinoita >>

Kutsu medialle: NORDIC3DEXPO messut 15.-16.4.2016

$
0
0

Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäisillä NORDIC3DEXPO-messuilla esitellään uusimmat 3D-tulostustekniikat, näkymät, yritykset ja innovaatiot. Tapahtumassa on esillä lähes 40 näytteilleasettajaa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Saksasta sekä Tsekeistä.

Parin päivän päästä Vantaalla kohtaavat 3D-tulostuksen ammattilaiset, palveluntarjoajat ja harrastajat. NORDIC3DEXPO:n tavoitteena on tuoda yhteen alan toimijat ja esitellä uusinta 3D-tekniikkaa sekä palveluita.
  
Tapahtuma alkaa ammattilaispäivällä perjantaina 15.4. kello 9:00, ja ensimmäinen tietoisku pidetään noin kello 9:30. Tarkempi ohjelma löytyy tästä.

Lisätiedot: Näyttelypäällikkö Tomi Andersson, p. 050 387 4050

Tiedot messuista: www.3dexpo.fi
FB-sivut: www.facebook.com/nordic3dexpo
TWITTER: www.twitter.com/3dexpo

#nordic3dexpo #3dexpo

Messut ovat avoinna pe ja la klo 9-18

Rakennusteollisuuden kevään suhdannekatsaus: Rakentaminen talouden perävaunusta veturiksi

$
0
0

Rakentaminen kasvaa tänä vuonna selvästi kokonaistuotantoa nopeammin. Moottorina on kaupungistuminen, joka lisää niin asunto- ja liikerakentamisen kuin infrarakentamisenkin tarvetta kasvukeskuksissa. Rakentamisen kokonaismäärä nousee 3–4 prosenttia, Rakennusteollisuus RT ennakoi kevään suhdannekatsauksessaan.

Rakentaminen kääntyi viime vuonna kolmen heikon vuoden jälkeen nipin napin plussalle, 0,2 prosenttia. Tänä vuonna kasvu jatkuu vauhdikkaampana. Käynnissä on useita mittavia yksittäisiä hankkeita, mutta suurilla kaupunkiseuduilla rakentaminen on piristynyt laaja-alaisemminkin.

”Kasvupyrähdystä selittää osaltaan lähtötason alhaisuus edellisvuosien pudotuksen seurauksena. Rakentamisen markkinat ovat kuin lastenvaatteet, niissä on nyt kasvunvaraa. Toisaalta nopea nousu voi kohdata resurssirajoitteita sekä tiettyjen ammattiryhmien että tuotantokapasiteetin suhteen”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen kuvaa tilannetta.

Ensi vuonna rakentamisen kasvu hidastunee 1–2 prosenttiin. Talousnäkymät ovat yhä hauraat, ja rakentamisen voimakkaampi elpyminen edellyttää investointien lähtemistä kunnolla liikkeelle. Rakentaminen on tyypillisesti jälkisuhdanneala, jolle talouden käänteet heijastuvat viipeellä.

Patoutunut asuntokysyntä purkautumassa

Asuntotuotanto vilkastui viime vuonna. Rakennusteollisuus RT:n arvion mukaan asuntoaloitusten kokonaismäärä oli 30 500. Pääkaupunkiseudun osuus kaikista asuntoaloituksista nousi peräti 40 prosenttiin.

Vapaarahoitteisten kerrostaloasuntojen aloituksissa nähtiin jyrkkä nousu, kasvua kertyi 34 prosenttia. Kysyntää on etenkin pienille kaupunkiasunnoille. Asuntorahastojen ja kiinteistösijoittajien lisäksi nyt myös kuluttajat ovat uskaltautuneet asuntokaupoille työttömyystilanteen tasaannuttua. Tämän ansiosta omakotitalorakentamisenkaan ei pitäisi enää supistua kuluvana vuonna.

Asuntoaloitusten odotetaan kasvavan vielä tänä vuonna, mutta ensi vuonna määrä taittunee. Muussa talonrakentamisessa liikerakentaminen on ollut hyvässä nosteessa etenkin pääkaupunkiseudulla, jonne muuttoliike valtaosin kohdistuu. Samoin teollisuusrakentaminen on monen huonon vuoden jälkeen päässyt kiinni kasvuun.

”Talouden noususuhdanne alkaa yleensä pääkaupunkiseudulta, joten toimeliaisuus Etelä-Suomessa on hyväksi koko Suomelle, kun kerrannaisvaikutukset aikanaan leviävät”, Rakennusteollisuus RT:n hallituksen puheenjohtaja Tero Kiviniemi YIT:stä kommentoi.

Infrarakentamisen lähiajan näkymät parantuneet

Infrasektorilla suhdannetilanne on myös jossain määrin helpottunut. Talonrakentamisen pohjatyöt ja perusväylänpidot lisämäärärahat pitävät kasvuvirettä yllä. Infran näkymiä synkentää uusien väyläinvestointien laskeva trendi. Hallituksen kehysriihessä päättämät tie- ja raidehankkeet ovat käynnistettävissä parin seuraavan vuoden aikana, mutta niiden lisäksi näköpiirissä ei ole uusia investointeja koko loppuhallituskaudeksi eikä edes pitkän aikavälin investointisuunnitelmaa. Rahoituksen kohdentuminen saa kuitenkin rakentajilta kiitosta.

”Niukkojen määrärahojen priorisointi osui nyt nappiin. Rahoitusta saavat sekä kasvukeskusten asuntorakentamista helpottavat joukkoliikennehankkeet että sellaiset tie- ja ratahankkeet, joilla poistetaan elinkeinoelämän kannalta keskeisiä pullonkauloja logistiikassa. Tämä on juuri oikeata politiikkaa, jolla kasvua Suomessa saadaan sysättyä käyntiin”, kiittelee Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Rakennusteollisuus RT:n ja INFRAn tekemän Infrabarometrin mukaan alan suhdannetilanne on parantunut kevään edetessä. Vastaajista 70 prosenttia arvioi infrarakentamisen kasvavan kesään mennessä. Myönteisen kehityksen arvioitiin jatkuvan myös loppukesän ja alkusyksyn aikana. Kapasiteetin käyttöaste oli 77 prosenttia, joka on 11 prosenttiyksikköä viime syksyä matalampi taso. Alan yritysten mukaan tarjouspyyntöjä on liikkeellä runsaasti, mikä voi osaltaan johtua tilaajien etupainotteisesta varautumisesta tulevaan. Joka tapauksessa urakoista on edelleen kova kilpailu, ja niiden hintataso säilyy kireänä.

Koko rakentamisen kustannuskehitys on pysynyt maltillisena. Työllisten määrä kääntyi viime vuoden lopulla kasvuun ja alan työttömyys on vähentynyt. Tänä vuonna työllisten määrän odotetaan kohoavan 171 000 henkilöön.

Lisätietoja:
Rakennusteollisuus RT:n puheenjohtaja, YIT Oyj:n varatoimitusjohtaja Tero Kiviniemi, puh. 040 519 0112
RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti, puh. 040 506 5021
RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen, puh. 050 343 4337
RT:n viestintäjohtaja Merja Vuoripuro, puh. 040 587 2642
Aineistot: Suhdannekatsaus kokonaisuudessaan ja tiedote löytyvät myös RT:n verkkosivuilta www.rakennusteollisuus.fi/suhdanteet
Keskeiset suhdannekuvaajat sekä muut ajankohtaiset graafit voit ladata Rakennusteollisuuden kuvio-pankista www.rakennusteollisuus.fi/keskeiset-suhdannekuvaajat

 


Infrabarometri: Infrarakentaminen kasvaa ja keskittyy etelään

$
0
0

INFRA ry

Valtakunnallinen suhdannebarometri ennakoi infra- eli maa- ja vesirakentamisen kasvua kolmen lähikuukauden aikana. Osin normaalilla kausivaihtelulla selittyvä kasvu keskittyy Helsingin, Tampereen ja Turun väliseen kolmioon.

”Rakentaminen vilkastuu selkeästi”, ”Selvää piristymistä markkinoilla”, ”Tarjouskyselyitä runsaasti liikkeellä”.

Otteet ovat Rakennusteollisuus RT:hen kuuluvan INFRA ry:n teettämän suhdannebarometrin vastauksista.

INFRA ry teetti maalis–huhtikuussa 2016 jäsenillään suhdannebarometrin, johon vastanneiden yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli lähes kaksi miljardia euroa. Liki 70 prosenttia vastaajista uskoo infrarakentamisen kasvavan seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Kaikki vastaukset eivät olleet optimismia. Moni ennakoi vakaata tilannetta ja jopa rakentamisen hiljentymistä. Vaihtelua voi selittää alan liikevaihdon keskittyminen etelän kasvukeskuksiin. Selvästi yli puolet alan liikevaihdosta tulee barometrin mukaan Helsingin, Tampereen ja Turun väliseltä alueelta. Muualla on hiljaisempaa.

”Korjausvelkaohjelman ja pk-seudun rakentamisen myötä markkina kääntyy kasvuun. Myös muutamat teollisuuden investoinnit tuovat infratöitä investointien alkuvaiheessa lähivuosina”, eräs vastaaja kiteyttää.

Teetä nyt ja säästä

Vastauksissa muistutettiin myös alan tiukasta hintakilpailutilanteesta.

”Hintataso on jo pitkään ollut todella alhainen. Nyt kaivataan rakennuttajilta vahvaa otetta ja huolellista hankkeeseensa paneutumista. Tilattu ja toimitettu laatu on saatava samalle tasolle”, eräs barometriin osallistunut luonnehtii.

Kapasiteetin käyttöaste on sesongin kynnykselläkin keskimäärin vain 77 prosenttia. ”Suomessa riittää hyvin kalustoa maarakennustöihin, joita onkin järkevää teettää nyt, kun öljyn hinta on matala”, INFRAn toimitusjohtaja Paavo Syrjö muistuttaa.

LISÄTIEDOT JA KUVIOT: 

http://www.rakennusteollisuus.fi/INFRA/Ajankohtaista/Tiedotteet/tiedotteet2-kansio/2016/infrarakentaminen-kasvaa-ja-keskittyy/

Paavo Syrjö, toimitusjohtaja, INFRA ry, puh. 040 560 1803

Rakennusteollisuus RT:n tuore suhdannekatsaus huhtikuu 2016 www.rakennusteollisuus.fi

 

 

SabriScan Optic Inserts

$
0
0

SabriScan Optics manufacturing technology for automotive lighting applications

SabriScan Oy is a leading solution provider with over 15 years of experience in manufacturing precision engineering parts for various applications. Over these years they have developed ingenious SabriScan Method® (patent pending) to manufacture reflective optic inserts that are used in plastic injection molds to produce automotive lighting parts, such as, micro-optics, lenses, light guides, reflectors, bezels, fresnel etc.

SabriScan Method®

In SabriScan Method®, there little/no need to polish the reflective optics inserts after manufacturing. This will preserve the shape of the optics as designed thus resulting in excellent light values. SabriScan optic inserts are highly appreciated by Global Automotive lighting OEMs. This manufacturing process involves state of the art machines and ingeniously developed manufacturing process. These equipment are specially developed for SabriScan. SabriScan also participate to test the latest innovations for partners. The manufacturing process revolves around the clever implementations of metal cutting fundamentals for practical application

Competitive Advantages for Clients

SabriScan creates Competitive Advantages for their clients by quick response and short turnaround time in manufacturing of the optics inserts. These have created new business opportunities for SabriScan clients.

SabriScan manufactures these inserts by order and these inserts are widely used for new moulds as well as for renovation and maintenance of the old moulds as SabriScan manages manufacturing optics inserts as separate business.

Below are specification of the optics inserts that SabriScan manufactures

Insert Material 

As per client specifications or high quality tool steel/special metal.

Type of optics                                      

Pillow optics, cylindrical optics, micro-optics, reflector optics, LPP reflector optics, fresnel, prism optics and freeform optics.

Manufacturing capacity

SabriScan Global Network has over 100 000 hours/annum of optics manufacturing capacity. These manufacturing capabilities helped SabriScan to be one of the leading lighting parts mold maker and supplier for global Automotive Lights OEMs. SabriScan achieved Significant Supplier status at leading global Automotive Lights OEM.

SabriScan manufacture and supply Injection moulds for light parts, such as, lenses, light guides, reflectors, bezels, housings and 2K/3K molds.

Tavarat älykkäiksi laajan konsortion voimin!

$
0
0

 

Julkaisuvapaa 13.4.2016 klo 11.00

"Liikenne- ja viestintäministeriö iloitsee tämän Thing2data-konsortiohankkeen käynnistymisestä. Hallituskauden tavoitteena on luoda suotuisa toimintaympäristö digitaalisille palveluille ja uusille liiketoimintamalleille. Hanke on hieno esimerkki digitaalisten hyödykkeiden ja innovatiivisen yritystoiminnan kehittymisestä." ylijohtaja Mikael Nyberg Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Vastedes voimme keskustella tavaroidemme kanssa niiden yksilöllisistä tarpeista - niidenkin vanhojen tavaroiden, joita ei koskaan kytketä internetiin. Tavaran älykkyys voidaan sijoittaa pilvipalveluun. Älypuhelin yhdistää tavaran ja sen internetissä olevan älyn toisiinsa Thing2Data-identiteetin avulla. Kaikki hankalat ja työläät tavaroihin liittyvät asiat muuttuvat helpommiksi.

Tavarat voivat kertoa ongelmansa tai määränpäänsä ja maksaa saamansa palvelun ja jopa vuokrata tai myydä itse itsensä. Tavaroiden ja rakenteiden digitalisointi voidaan toteuttaa näillä keinoin nopeasti. Suomen osalta säästöt voisivat optimaalisesti kasvaa jopa 10 - 20 miljardin euron tasolle vuosittain.

Thing2Data tulee käyttöönottonsa jälkeen vaikuttamaan sekä yritysten työprosesseihin että kuluttajien toimiin helpottaen tavarahallintoa, logistiikkaa, kunnossapitoa ja kaikkea tavaroihin, laitteisiin ja tiloihin sekä muihin tunnistettaviin paikkoihin liittyvää yhteydenpitoa. Kyse on avoimesta rajapinnasta, jonka odotetaan vaikuttavan tulevaisuudessa sekä yritysten tietojärjestelmiin että kuluttajien älypuhelinsovelluksiin. Thing2Data kytkee yhteen hallitusohjelmassa mainitun MyDatan ja tavaroiden internetin selväpiirteisesti hajautetuksi tietoturvalliseksi tilojen, laitteiden ja tavaroiden pilveksi.

Konsortioon on jo perustamisvaiheessa liittynyt useita keskeisiä logistiikan, kunnossapidon, tietotekniikka-alan ja julkishallinnon toimijoita sekä aluekehittäjiä. Julkistushetkellä osallistumisensa ovat vahvistaneet: Cursor, Fujitsu, Huoltovarmuuskeskus, Innofactor, Kouvola Innovation, Liikennevirasto, Liikenne- ja viestintäministeriö, Microsoft, Tieto, Vantaan kaupunki ja VR Group. Hankkeen toimeenpanija ja koollekutsuja on Sovelto. Konsortion jäsenmäärän odotetaan kasvavan lähiaikoina. Useat kymmenet yritykset ja julkiset toimijat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa hankkeessa kehitettävään järjestelmään.

Hankkeessa kehitetään yhteiset rajapinnat, sanastot ja pelisäännöt, joiden avulla organisaatiot voivat kehittää tavaroiden älykkyyttä pilvipalveluiden ja älypuhelinsovellusten avulla. Ohikulkija voi esimerkiksi osoittaa sammunutta lyhtypylvästä kännykällään. Viesti ongelmatilanteesta etenee sille organisaatiolle, jolle kyseisen lyhtypylvään kunnossapito kuuluu. Tavaraan liittyvät tositteet voidaan säilyttää digitaalisesti ja valmistaja voi lähettää tavaralle tietoa esimerkiksi huoltopaikan muutoksista.

Järjestelmä ei edellytä yhtenäistä merkintätapaa. Tavaran yksilölliseksi merkinnäksi käy esimerkiksi autojen osalta niiden rekisterikilpi ja muiden tavaroiden osalta muu vakiintunut ja yksilöivä merkintätapa. Pääsyoikeus tavaran tietoihin määrätään tavara- ja roolikohtaisesti. Tavarapilvien perustamiseen luodaan säännöt Internetin WWW-palveluiden tavoin, jotta yhteensopivuus toimijoiden välillä säilyy.

Thing2Data-palvelut suunnitellaan sopivaksi sekä kuluttajien omiin tarpeisiin että suurten organisaatioiden tarpeisiin. Rajapinnoista tulee avoimia siten, että tavarahallinnan, logistiikan ja ylläpidon sovelluksia, mutta myös monia innovatiivisia sovelluksia voivat kehittää sekä suuret että pienet toimijat. Thing2Data-palvelu on hajautettu räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattavan lohkoketju-teknologian avulla (Blockchain).

Hankkeen käynnistäjänä on toiminut Sovelton hallituksen puheenjohtaja Risto Linturi ja toteutusta johtaa Sovelton perustaja Ahti Haukilehto. Hankkeen valtuuskunnassa ja ohjausryhmissä määritystyötä ja tavoiteasetantaa johtavat osallistuja- ja rahoittajaorganisaatioiden edustajat.

Ohjelmapäällikkö Petri Tolmunen, Cursor Oy: ”Esineiden internetin kehittymiselle Suomessa on Thing2Data-hankkeen ja Risto Linturin aloitteen ansiosta loistavat edellytykset tuottaa sellaista uutta, mitä juuri nyt tarvitaan. Tarvittava muutos ei ole ainoastaan teknologinen, vaan myös kulttuurinen - IoT – murros tarvitsee ehdottomasti niin suuret, kuin pienet pk-yritykset saman pöydän ja yhteisen agendan ääreen. Thing2Data-konsortiohankkeessa tehdään uraauurtavaa kehittämistyötä suomalaisen liike-elämän ja koko yhteiskunnan hyväksi.”.

Johtaja Mauri Mikkonen, Fujitsu Finland Oy: ”Hanke tukee erinomaisesti Fujitsun globaalia Human Centric Intelligent Society visiota sekä tavoitteiltaan että toimintamalliltaan. Tietotekniikan avulla tulisi helpottaa meidän jokaisen arjen ongelmia ja helpottaa toimintoja. Verkostoitunut toimintamalli toimialan teollisuuden ja asiakkaiden kesken mahdollistaa hyvän vuoropuhelun ja asiakastarpeeseen pohjautuvan innovoinnin.”

Varautumispäällikkö Tero Kauppinen, Huoltovarmuuskeskus: ”Yhteiskunnan kriittisten rakenteiden ja toimintojen varmistaminen ensiarvoisen tärkeää, mihin Thing2Data meidän näkökulmastamme liittyy. Lisäksi nämä systeemit integroituvat kansainvälisiin verkostoihin logistiikan lisäksi esimerkiksi ICT:hen, talouteen ja turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä. HVK osallistuu tähän hankkeeseen pyrkiäkseen ennakoimaan yhteiskunnan turvallisuuteen vaikuttavia teemoja riittävän varhaisessa vaiheessa.”

Toimitusjohtaja Sami Ensio, Innofactor Oyj: ”On hienoa olla mukana tässä Thing2Data-hankkeessa. Uskon että Innofactorin monipuolinen teknologiaosaaminen sekä laaja yritysasiakkaiden ja julkishallinnon tuntemus auttavat kehittämään hankkeesta kaupallisesti menestyvän. Toivon, että Thing2Data-hankkeella on myös merkitystä valtakunnallisella tasolla nostamaan Suomen kansainvälistä kilpailukykyä."

Toimitusjohtaja Martti Husu, Kouvola Innovation Oy: ”Kouvola Innovation Oy ja IBM USA:n Watson IoT Group rakentavat yhdessä teollisen internetin perustuksia tekoäly- ja lohkoketjuteknologialla. Kouvolaan sijoittuvassa yritysten osaamiskeskittymässä kehitetään sekä IBM:n että paikallisten yritysten voimin logistiikan konttiliikennettä optimoivaa IoT-sovellusta jota testataan Eurooppaan johtavissa Scandinavian-Mediterranean- sekä NorthSea-Baltic – kuljetuskäytävissä. ”

Ylijohtaja Mikael Nyberg, Liikenne- ja viestintäministeriö: ”Liikenne- ja viestintäministeriö iloitsee Thing2data-konsortiohankkeen käynnistymisestä. Hallituskauden tavoitteena on luoda suotuisa toimintaympäristö digitaalisille palveluille ja uusille liiketoimintamalleille. Hanke on hieno esimerkki digitaalisten hyödykkeiden ja innovatiivisen yritystoiminnan kehittymisestä, toteaa.”  

Liiketoimintajohtaja, IoT, Big Data ja Hybridi-IT Henriikka Åkerman, Microsoft Oy: ”Olemme hankkeen valmistelussa ilahtuneena todenneet, että suomalaisista yrityksistä ja myös julkishallinnon organisaatioista löytyy edelläkävijöitä, jotka haluavat tutkia digitalisaation ja asioiden internetin mahdollisuuksia myös nykyisen liiketoimintansa ulkopuolelta. Juuri tämän tyyppiset, nopeisiin kokeiluihin perustuvat yhteishankkeet auttavat meitä Suomessa pääsemään asioiden intranetista kohti asioiden internetin todellisia, vallankumouksellisia hyötyjä.”

Toimitusjohtaja Sanna Varpukari, Sovelto Oyj: "Sovelto edistää aktiivisesti Suomi 2.0 -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kaksinkertaistaa henkilötyön tuottavuus kouluttamalla suomalaiset tulevaisuuden aloille. Thing2Data on yksi ohjelman tärkeimpiä hankkeita. Suomi saadaan nousuun yhteisillä hallinnon, prosessien ja logistiikan digitalisointihankkeilla, joissa on huomioitu myös käyttäjänäkökulma. Hienoa, että näin moni edelläkävijäorganisaatio on saatu mukaan tähän koko kansakunnalle uutta arvoa tuottavaan hankkeeseen."

Johtaja Taneli Tikka, Tieto Industrial Internet, Tieto Oyj: "Hankkeelle on paljon sovellusalueita. Tieto tekee lukuisia toteutuksia asiakkaille eri teollisuuden, logistiikan, energian ja infrastruktuurin alueilla esimerkiksi - ja monissa niistä on selviä hyötyjä mitä paremmalla & kokonaisvaltaisemmalla datalla voidaan saavuttaa. Thing2data on lupaava lähestymistapa saada kerättyä esim. kattavampaa metadataa ja masterdataa erilaisista esineistä, joka sopii suoraan Tiedon Big Data platformiin, koneoppimiseen ja edistyneisiin analytiikkaratkaisuihimme. Näen tällä hyvää lisäarvoa esimerkiksi jäljitettävyyteen, sertifiointiin, erilaiseen tarkastustoimintaan, sekä lukuisiin prosesseihin."

Tullausjohtaja Jarmo Räikkä, Tulli: ”Toivotan tervetulleeksi hankkeen, jossa tavaraan liittyviä tietoja voidaan koota käytettäväksi mm. tulliselvityksessä annettavien ilmoitussanomien muodostamiseen logistiikkaketjun eri vaiheissa.”  

Tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko, Vantaan kaupunki: ”Miksipä ei, sopii mielikuvaan Vantaasta. Paljon mahdollisuuksia, jos vain uskaltaa katsoa maailmaa tästä näkökulmasta. Asioiden identiteetti tehostaa tulevaisuudessa merkittävästi kaupunkien ja niitä ympäröivien sidosryhmien toimintaa, tehostamalla esimerkiksi logistiikkaa, tavarahallintoa ja kunnossapitoa. Tämä on investointi tulevaisuuteen ja merkittävä suomalainen askel eteenpäin. Thing2Data tulee käyttöönottonsa jälkeen vaikuttamaan sekä yritysten työprosesseihin että kuluttajien toimiin helpottaen tavarahallintoa, logistiikkaa, kunnossapitoa ja kaikkea tavaroihin, laitteisiin ja tiloihin sekä muihin tunnistettaviin paikkoihin liittyvää yhteydenpitoa."

Tietohallintojohtaja, Jukka-Pekka Suonikko, VR Group: "Näemme Thing2Data hankkeen mahdollisuutena luoda digitalisaation avulla konkreettisia hyötyjä kaikille – kuluttajille, teollisuudelle, kaupalle, sekä logistisen ketjun eri osapuolille. VR Group on mukana hankkeessa ja haluamme yhteistyössä muiden osapuolten kanssa olla rakentamassa tätä käytännön IoT toteutusta ja uraauurtavaa palvelua. Samalla toivottavasti osaltaan myös kilpailuetua koko Suomelle.”

Palvelupäällikkö Iiro Nummela, Näkövammaisten liitto ry: "Thing2Data-hankkeessa kehitettävän ratkaisun avulla voidaan merkittävästi helpottaa näkövammaisten henkilöiden liikkumista ja tavaroiden löytämistä ostoksilla. Avoimien rajapintojen kautta tarjottava informaatio on hyödynnettävissä lukunäöstä riippumatta esimerkiksi koneäänen avulla mobiililaitteissa."

Thing2Data-arkkitehtuurin ja hankkeen tekninen tiivistelmä

http://www.epressi.com/media/userfiles/72443/1460468564/thing2data.jpg

Thing2Data on rajapinnoiltaan tunnisteriippumaton. Tunnisteita voidaan luoda hajautetusti ja käyttää olemassa olevia, esimerkiksi ajoneuvojen rekisterilaattoja. Järjestelmä estää päällekkäisyydet. Thing2Data voidaan tunnisteajureiden avulla sovittaa mihin tahansa tunnisteisiin, jotka ovat yksilöllisiä. Thing2Data muuttaa tunnisteen algoritmisesti sen tyypistä ja sisällöstä riippuvaiseksi yksilölliseksi identiteetiksi. Hajautettu lohkoketju/blockchain osoittaa inventaaripalvelun osoitteen, jolla tavaran/tilan/laitteen/asian tiedot sijaitsevat. Inventaaripalveluiden rajapinta identiteettitietoineen on vakioitu, jotta sovellukset kykenevät käsittelemään inventaaritietoja palvelimesta ja sen arkkitehtuurista riippumatta. Käyttäjien roolikohtaiset käyttöoikeudet määritellään tavarakohtaisesti ja inventaaripalvelimet valvovat tietoturvaa. Tavarakohtaisesti määritellään myös, kuinka käyttäjän on roolissaan tunnistauduttava. Tavara voidaan sen omistajan niin halutessa siirtää inventaaripalvelusta toiseen identiteetin tai tunnisteen muuttumatta.

Arkkitehtuurin keskeiset hyödyt:

  • Tunnisteriippumattomuus
  • Palvelinriippumattomuus
  • Skaalautuvuus ja hajautus
  • Tavarakohtainen tietoturva
  • Tarpeen mukainen käyttäjätunnistus
  • Käyttötapa tavaran omistajan määrättävissä (MyData)
  • Avoin sovellusrajapinta

 Thing2Data-hankkeen tekninen toteutus

Hankkeella on valtuuskunta, johon kuuluu johtotason edustaja kustakin rahoittajaorganisaatiosta. Kullakin hankkeen osa-alueella on oma ohjausryhmänsä, joka käsittelee Thing2Data-järjestelmän tarkemmat määritykset ja priorisoidut sovellusalueet.

Ohjausryhmien työn ja Thing2Data-järjestelmän rajapintojen ja referenssitoteutuksen valmistelee Sovelto, joka toimii hankkeen toimeenpanijana rajapintojen valmistumiseen asti. Rajapinnoista tulee avoimia.

Vesihuollon kirkkaampi, digitaalinen tulevaisuus

$
0
0

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Pääkaupunkiseudun vesirakentaminen ui digiaikaan 

 Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY on kuntayhtymä, joka tuottaa vesihuollon ja jätehuollon palveluita. Kun työn volyymit kasvoivat ja asiakaspalvelu ruuhkautui, nousivat toiminnan sujuvuuden pullonkaulat pinnalle. Järjestelmät eivät keskustelleet keskenään ja toimintoja oli hankala hoitaa exceleillä – joskus jopa paperilappujen varassa. Oli aika sukeltaa digiaikaan.  

HSY oli aloittanut järjestelmiensä läpikäynnin omatoimisesti, mutta nopeasti huomattiin, että mylläykseen oli parempi ottaa kumppani. Haku käynnistyi neuvottelumenettelyllä, sillä hankittavasta järjestelmästä ei ollut tarkkaa kuvausta: oli hajanaisia, vaikeasti kuvattavia järjestelmiä, joille haettiin tehokkaampaa ratkaisua. 

-Neuvottelumenettelyvaiheessa Ambientian tarjoaman järjestelmän ominaisuudet ja muokattavuus sekä talon vahva osaaminen tulivat ilmeisiksi. Siksi Ambientia valikoitui toimittajaksi, HSY:n tilaustyöyksikön päällikkö Sami Sillstén perustelee.

Valinta osoittautui nopeasti oikeaksi.

-Jo ensimmäisissä ideointi- ja suunnittelutyöpajoissa Ambientialle muodostui hyvä kuva prosessista, jota järjestelmä tulisi tukemaan. Myöhemmin he osasivat esittää tärkeitä tarkentavia kysymyksiä, joita ei välttämättä olisi muuten tullut huomioitua. 

Sisäinen järjestys näkyy ulos hyvänä palveluna

Projektin aikana kävi ilmi, että eri korvattavista järjestelmistä löytyi yli 100 000 tehtävää ja 10 000 kohdetta. Vuonna 2014 erilaisia laskutettavia töitä tehtiin kappalemäärissä yhteensä 3 364.

Sisäisen työn tehostamisen lisäksi keskeisenä tavoitteena oli parantaa asiakaskokemusta: nopeuttaa töiden läpimenoaikoja, yhtenäistää käytäntöjä ja tasoittaa jonotilanteita kaupunkien välillä. Myös vesihuollon tilausten hallinta, seuranta, laskutus ja vastuuttaminen piti saada läpinäkyvämmäksi ja sujuvammaksi.

 -Liittyminen vesihuollon asiakkaaksi on ehkä vesihuoltoalan ammattilaisten näkökulmasta hyvinkin suoraviivaista. Mutta kun asettuu asiakkaan näkökulmaan, ymmärtää nopeasti, että prosessit ovat kaukana asiakasohjaavasta toiminnasta, Sillstén myöntää.

Attila, vesihuollon uusi paras ystävä

Uusi järjestelmä sai työnimekseen Attila – ja nimi jäi elämään. Prosessien digitalisointi aloitettiin alkulähteeltä: sopimusten solmimisesta asiakkaan kanssa, mihin jo yksistään liittyy monia vaiheita, dokumentaatioita ja varmistuksia.

Tämän jälkeen kaikki muutkin vaiheet rakennusprosessin varrelta piti saattaa digitaaliseen muotoon, myös ne työmaapäälliköiden paperidokumentit. Ratkaisussa huomioitiinkin työn mobiili luonne: järjestelmään pääsee myös mobiilisti, suoraan työmaalta.

Vaikka koko Attilan rakentamisurakka kuulostaa valtavalta, ei digitalisointi ollut Ambientian näkökulmasta erityisen laaja: valmiita alustoja löytyy ja kokemuksesta tiedetään, miten kannattaa edetä. 

Ambientian kehittämiskonsultti Harri Niemisen mukaan projekti vietiin läpi ketterästi ja asiakasystävällisesti: ensimmäinen vaihe toteutettiin ns. POC- eli ”proof of concept” -toteutuksena, jossa asiakas voi ensin todentaa ehdotetun mallin toimivuuden ja työssä edetään vasta tämän jälkeen varsinaiseen toteutukseen.

-Vastaavia ratkaisuja on Ambientiassa tehty muun muassa lentoliiketoiminnan varaosien hallintaan ja laivanrakentamiseen, joten tiesimme ratkaisun taipuvan myös vesihuoltoon. Muita potentiaalisia toimialoja vastaavantyyppisille digitaalisille ratkaisuille ovat esimerkiksi energiayhtiöt, infrarakentajat ja rakennusala, Nieminen luettelee.

Nieminen kannustaa tilaajia hakemaan kokeneita toimijoita ja hyväksi todettuja malleja. Pyörää ei kannata aina keksiä uudelleen.

-Asiakkaan kannattaa miettiä, onko järkevää lähteä räätälöimään uutta ratkaisua nollasta vai löytyisikö joustavia alustoja, joihin toimintamallit voidaan konfiguroida ja vanhat järjestelmät integroida. Myös tässä projektissa pääsimme konfiguroimaan alustaa kustannustehokkaasti asiakkaan tarpeisiin. 

Valmiina vaiheeseen kaksi

Attila on osoittanut toimivuutensa. Nyt edetään tuotantovaiheessa, jossa optimoidaan käyttökokemusta; seuraavassa vaiheessa tullaan kehittämään vesihuollon asiakkaiden asiointikanavia.

 - Alussa luvattu järjestelmän mukautuvuus on osoittautunut paikkansa pitäväksi ja kehitystyö on edennyt hyvin. Käyttöön otetut hallintatyökalut ovat olleet vakuuttavia ja myös sellaisia, että meidän tilaajana on ollut helppo hahmottaa lopputuote ja muokattavat ominaisuudet, Sillstén kehuu.

Kehuja kulkee myös toiseen suuntaan.

- Toimivan päivittäisen työkalun kehittäminen on jatkuvaa eikä onnistu ilman asiakasorganisaation hyvää sitoutumista. HSY:n keskeiset henkilöt ovat antaneet arvokasta palautetta testaus- ja kommentointivaiheessa. Ilman tätä aitoa kokemusta on vaikea kehittää oikeasti toimivia työkaluja, Nieminen alleviivaa.

 

Lisätietoja: kehittämiskonsultti Harri Nieminen, harri.nieminen@ambientia.fi, 050 588 2565 

Kittilän kaivos on tuottanut miljoona unssia kultaa

$
0
0

Agnico Eagle Finland Oy:n Kittilän kaivos saavutti uuden virstanpylvään 1. helmikuuta 2016, kun se tuotti miljoonannen kultaunssinsa.

”Miljoonan kultaunssin tuottaminen on historiallinen ja merkittävä saavutus Kittilän kaivokselle, ja koko henkilökuntamme on ylpeä siitä”, sanoo Agnico Eagle Finland Oy:n toimitusjohtaja Ingmar Haga.

Kittilän kaivos on Euroopan suurin kullantuottaja. Kaivoksen rakentaminen alkoi vuonna 2006, ja ensimmäinen kultaharkko valettiin 14. tammikuuta 2009.  Agnico Eagle Finland Oy on kanadalaisen kultakaivosyhtiön Agnico Eagle Mines Limitedin tytäryhtiö. Agnico Eagle Mines on tuottanut jalometalleja vuodesta 1957 saakka.

Kittilän kaivos työllistää ympärivuotisesti yli 400 omaa työntekijää ja noin 300 urakoitsijoiden työntekijää. Noin 55 % työntekijöistä asuu Kittilässä ja yli 90 % Lapissa.

Kittilän kaivoksen historiaa

Kittilän kaivoksen tarina alkoi vuonna 1986, jolloin Kittilän kirkonkylän ja Pokan välisellä tiellä tehtiin korjaustöitä ja kallioleikkauksen räjäytyksen jälkeen löytyi kivi, joka sisälsi silminnähden karkeaa kultaa. Silloinen Geologinen tutkimuslaitos ryhtyi selvittämään mahdollista esiintymää.

Vuonna 1998 kauppa- ja teollisuusministeriö myi valtauksen ruotsalaiselle junioriyhtiölle Riddarhyttan Resources Ab:lle, joka jatkoi alueen tutkimista. Keväällä 2002 Agnico Eagle Mines kiinnostui esiintymästä ja vuoteen 2005 mennessä se oli hankkinut omistukseensa koko Riddarhyttanin osakekannan. Kaivoksen kannattavuusselvitys valmistui kesäkuussa 2006 ja kaivoksen rakentaminen alkoi välittömästi.

Ensimmäinen kultaharkko valettiin Kittilän kaivoksen rikastamolla 14. tammikuuta 2009, ja kaupalliseen tuotantoon päästiin saman vuoden keväällä. Aluksi malmia louhittiin kahdesta avolouhoksesta, kunnes avolouhinta päättyi marraskuussa 2012. Nyt malmia louhitaan pelkästään maanalaisesta kaivoksesta.

Vuoden 2014 lopulla valmistui rikastamon laajennus. Tämänhetkiset malmivarat ovat 4,4 miljoonaa unssia kultaa. Nykyisillä malmivaroilla ja tuotantomäärillä kaivoksen odotetaan toimivan vuoteen 2035 saakka.

Lisätietoja

Toimitusjohtaja Ingmar Haga, puh. 040 700 3518, ingmar.haga@agnicoeagle.com

Kaivoksen johtaja Mikko Korteniemi, puh. 040 743 4191, mikko.korteniemi@agnicoeagle.com

Videomateriaalia kullanvalusta

Tästä linkistä voitte ladata käyttöönne kullanvalusta kuvattua videomateriaalia: http://klaffi.com/public/vt249m_Kittila_miljoonas_unssi_DL/. Otokset ovat pitkiä, joten niitä tulee editoida toimitukselliseen sisältöön sopiviksi.

Viewing all 2925 articles
Browse latest View live