Varvets ekonomiska effekter sträcker sig till många områden
Vid varvet i Åbo byggs fartyg med kraftigt stöd i det finländska nätverket. Mer än tre fjärdedelar av leverantörerna är finländska företag. Effekterna är störst i Egentliga Finland – med alla mätare mätt, framgår av en utredning om varvets regionekonomiska effekter som Åbo stad tillsammans med Meyer Turku Oy har beställt av Brahe-centret vid Åbo universitet.
Fyra av tio (41 %) leverantörsföretag ligger i Egentliga Finland, och nästan lika många i Nyland (38 %). När det gäller värdet av leveranserna täcker Egentliga Finland mer än hälften (51 % ), och Nyland mindre än en tredjedel (31 %).
Över nio av tio av Meyer Turku Oy:s arbetstagare bor i Egentliga Finland liksom också största delen av leveransföretagens anställda.
Även största delen skatteinkomsteffekterna träffar kommuner i Egentliga Finland. Samfundsskatteintäkterna i anslutning till varvet ligger på cirka 4,1 miljoner euro. Förutom de här siffrorna höjer kommunalskatteintäkterna som arbetstagarna betalar den positiva skatteinkomsteffekten för regionen.
I undersökningen som genomfördes utreddes varvets direkta och indirekta ekonomiska effekter, som till exempel omsättningarna och sysselsättningssiffrorna i de företag som hör till varvet och leverantörsnätverket samt deras effekter för servicebranscherna. Även investeringsutvecklingen och effekterna med tanke på utbildningsbehovet utreddes. Andra undersökta delområden var bl.a. effekterna på trafiken och bostadsmarknaden samt intresset för fartygsbyggnadsindustrin med tanke på utvecklingen av turismen.
Starkt lokal – nationellt effektfull – global affärsverksamhet
Varvet är en synnerligen betydande lokal aktör i ekonomiregionen kring Åbo och i Egentliga Finland, men dess effekter sträcker sig till hela landet och till följd av den globala affärsverksamheten även runt om i världen.
Varvets verksamhet sysselsätter direkt cirka 3 200 personer i Finland och indirekt 2 600 personer som årsverken. Utöver dessa står de utländska företagens sysselsättningseffekter och i viss utsträckning sysselsättningseffekterna av de så kallade andra gradens leverantörer. Säsongsvariationerna är betydande inom verksamheten. Enligt varvets uppskattning ökar den direkta sysselsättningseffekten till rentav 20 000 personer under första hälften av 2020-talet.
Den sammanlagda omsättningen för varvet och dess direkta leverantörer är ca 1,3 miljarder euro. Varvet är också en viktig källa för exportintäkter: värdet på en fartygsleverans är cirka 1 % av hela Finlands årliga exportvärde.
”Varvets existens är en extremt stor och betydelsefull sak för Åbo och hela Finland. Varvets verksamhet syns överallt omkring oss och effekterna sträcker sig till allt från turism till utbildning, boende och trafiken, och inte enbart inom Åbos gränser eller varvets stängsel. De här är också nationellt sett betydelsefulla faktorer”, konstaterar Åbos stadsdirektör Minna Arve.
Omfattande investeringar påskyndar tillväxten under de närmsta åren
Värdet på Meyer Turku Oy:s investeringar som sträcker sig till utgången av 2019 uppgår till sammanlagt 185 miljoner euro (inkl. dotterbolagen). De mest betydelsefulla investeringsobjekten är anskaffningen av Goliath-bocklyftkranen (ca. 40 milj. euro) och de nya linjerna i stålhallen, stållagret och förbearbetningsanläggningen (ca. 130 milj. euro). Det omedelbara leveransnätverket omfattar 29 länder och företagen inom leverantörsnätverket har under de senaste åren också genomfört investeringar för sammanlagt ca. 70 miljoner euro. När uppskattningarna för det kommande året räknas med stiger den uppskattade helhetsumman till rentav hundra miljoner euro.
Tillgången på kunnig arbetskraft kritisk
Varvets och den övriga industrin positiva situation lockar till studier inom maskin- och metallbranschen. Antalet sökande till andra stadiets sjöfarts- och teknologibranscher har stigit tydligt i Egentliga Finland (år 2016 41 % och år 2017 43 % jämfört med året innan).
Varvsverksamhetens tillväxt förutsätter kunnig personal. Särskilt behövs utbildning inom det tekniska området på alla stadier i Åbo. ”Den gamla bilden av att det bara behövs svetsare och metallarbetare på varvet stämmer inte längre”, säger vice VD för Meyer Oy, Tapani Pulli. ”Ett kryssningsfartyg är numera en liten smart stad och därigenom kommer personalens kunskaper till exempel om projekthantering och digitalisering att spela en allt viktigare roll i framtiden”.
För att säkerställa tillgången på kunnig arbetskraft ska det finnas tillgång till utbildning inom den maritima industrin, särskilt inom det tekniska området på alla stadier i Åbo.
Effekter på trafiken och boende
Varvstrafiken är omfattande både i fråga om godstrafiken och och i fråga om arbetsresor. Varvsvägens genomsnittliga trafik omfattar 2 800 fordon/dygn (2016). Av detta utgör den tunga trafiken cirka 8 %. Enligt prognoserna uppgår trafiken 2025 redan till 7 600 fordon/dygn, vilket innebär en ökning på 171 procent. Tillväxtprognosen för huvudledernas trafikmängder i regionen ligger mellan 30 och 50 %.
Av godsleveranserna består huvudparten av vägtransporter. Största delen av stålplåtarna levereras till varvet längs järnvägen. Stora block som anskaffats utifrån fraktas direkt sjövägen till varvet liksom också större komponenter som motorer.
Forskningsrapporten (pdf, på finska)
Mer information:
Tapio Karvonen, specialforskare, Brahea-centret, 040 779 9482, tapio.karvonen@utu.fi
Juulia Siivonen, Meyer Turku Oy, kommunikations- och personalexpert 044 574 9896, juulia.siivonen@meyerturku.fi
Esa Tuomisto, ledande sakkunnig, Åbo stad, 050 559 0514, esa.tuomisto@turku.fi