Sangen Oy on mukana kehityshankkeessa, jonka tavoitteena on selvittää erikoismaltaiden tuotantomahdollisuuksia Toholammin alueella. Hanketta rahoittaa Leader-ryhmä Pirityiset ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.
– Mallastamo nähdään erinomaisena mahdollisuutena alueen kilpailukyvyn parantamiselle sekä viljelijöille että koko elintarvikeketjuun osallistuville yrityksille, kertoo Esa Järvenoja Toholammin kehitys Oy:stä.
Alueen maanviljelyn kilpailukyvyn parantaminen onkin nostettu kansallisesti tärkeäksi tavoitteeksi. Toholampi kuuluu vahvaan maanviljelyalueeseen, mutta alueella ei ole viljelty vielä esimerkiksi mallasohraa. Kesällä järjestetyssä tilaisuudessa maanviljelijät olivat kuitenkin erittäin kiinnostuneita ajatuksesta. Ohran lisäksi tänä päivänä kuluttajia ja tuottajia kiinnostavat luonnolliset, perinteisin menetelmin valmistetut ainesosat.
– Perusmaltaiden lisäksi panimoa kiinnostavat erikoismaltaat, kuten paahdetut väri- ja karamellimaltaat sekä harvinaisemmat gluteenittomat mallastuotteet, kuten hirssi ja tattari, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander.
Tornion Panimolle on tärkeää, että maltaat on valmistettu Suomessa. – Maailman pohjoisin Luomu Lager-mallas ei kuulosta yhtään hullummalta, jatkaa Kostiander.
Perinteisesti maltaita on käytetty entsyymi- ja tärkkelyslähteenä lähinnä oluen ja viskien valmistuksessa. Tänä päivänä maltaita ja mallasuutteita käytetään yhä enenevissä määrin myös elintarvikkeiden valmistuksessa. Sovelluksia on kehitetty muun muassa leipomo-, pasta-, aamiais- ja välipalatuotteisiin sekä muihin terveystuotteisiin.
Itse hanke jakautuu kolmeen työpakettiin, jotka ovat mallastamon uudet pohjoiset raaka-aineet, jalostustekniikat sekä mallastamon teknistaloudellinen tarkastelu ja markkinatutkimus.
Hankkeessa kartoitetaan myös yrityksiä, jotka olisivat kiinnostuneita mahdollisesti perustettavan uuden yrityksen osakkuudesta.
– Tässä on vielä paljon selvitettäviä asioita, mutta jos hankkeen teknistaloudelliset laskelmat osoittavat hankkeen olevan kannattava ja mallastus voidaan valmistaa kustannustehokkaasti, niin Sangen Oy on kiinnostunut yhteistyöstä ja mahdollisesta osakkuudesta yhtiössä, vakuuttaa Sangen Oy:n hpj Mikko Ahokas.
Mallastamon rakentamiseen on arvioitu menevän aikaa 11-14 kk, joten tuotanto alkaisi aikaisintaan syksyllä 2019.
Vuonna 1873 perustettu Tornion panimo on käynnistetty uudelleen kuuden kylmän vuoden jälkeen. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Pohjois-Suomen oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille perustettiin Tornion Panimo Oy.
Puhelin: 0400 419 902 / email: kaj.kostiander@tornionpanimo.fi