Quantcast
Channel: Tuotanto - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3066

Standardit esillä Suomen Kansallismuseon uusimmassa näyttelyssä

$
0
0

Suomen Kansallismuseossa avautui ”10 000 vuotta muotoilua – Ihminen Aine Metamorfoosi” -näyttely, jossa on esillä viisi vanhaa kansallista standardia vuosilta 1927–1959 sekä yksi edelleen voimassa oleva standardi vuodelta 2008. Standardien aiheina ovat jäkälälaatikko (1929), jalasväli (1951), viinapullo (1944), paperikoot (1927), kirjoituskoneiden näppäimistö (1959) ja näppäimistökaavio (2008).

Kansallismuseo on halunnut nostaa standardit esille muotoilua tutkivassa näyttelyssä, koska standardin käsite on ollut mukana luovuuden ja tekniikan kehityksessä paljon pidempään kuin mitä tavallisesti ymmärretään. Standardit ovat huomaamatta läsnä elämässämme kaikkialla ja aiheen tarkastelu näyttelyssä nähdään Suomen Kansallismuseossa myös siksi mielenkiintoisena.

Valitut standardit ovat esimerkkejä ensimmäisistä kansallisista standardeista ja ensimmäisistä standardisoinnin kohteista Suomessa. Niiden tarkoituksena on kuvastaa sitä merkitystä, johon standardit ovat yltäneet jo kauan. Standardit liittyvät materiaalin käyttöön, muotoon, kuljetukseen, talouteen, laatuun ja kieleen, ja siten ne ovat tarjonneet myös uusia muuttujia muotoilun käyttöön.

- Standardeilla on merkittävä rooli yritysten ja yhteiskunnan kilpailukyvyn edistäjinä. Kansallismuseon näyttely osoittaa, että niillä on myös vahva rooli esineiden muotoilun näkökulmasta, sanoo toimitusjohtaja Pekka Järvinen Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:stä.

- Standardien tarkoitus on 1900-luvun alkupuolella ollut sama kuin tänäkin päivänä: standardien avulla tehostetaan tuotantoa ja edistetään kaupankäyntiä. Esimerkiksi näyttelyssä esillä olevan, vuonna 1929 laaditun, jäkälälaatikkoa koskevan standardin tarkoituksena on ollut tehostaa vientikuljetuksia. Jäkälää vietiin 1920- ja 1930-luvuilla Keski-Eurooppaan, jossa sitä käytettiin esimerkiksi koristeisiin. Nykyään vientikuljetukset hoidetaan standardisoiduissa konteissa niin maalla, merellä kuin ilmassa, kertoo toimitusjohtaja Järvinen.

Suomen Kansallismuseon näyttelyn tavoitteena on haastaa katsojat pohtimaan ihmistä osana ekosysteemiä ja ihmisen suhdetta materiaaleihin ja esineisiin. Näyttely on avoinna 24.2.2019 asti.

Lisätietoja:

Viestintäpäällikkö Karina Vikman, Suomen Standardisoimisliitto SFS ry, p. 040 5321 532


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3066

Trending Articles