Quantcast
Channel: Tuotanto - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3065

Lapista olutapua Norjaan

$
0
0

Iltasanomat uutisoi tiistaina 30.10., että olut loppui kesken Reykjavikin ravintoloissa Naton suursotaharjoituksen iltalomien aikana. 

Islantilainen ravintoloitsija kehotti norjalaisia hankkimaan oluttäydennyksiä Suomesta, kun 50 000 sotilaan joukko rantautuu seuraavaksi iltavapailleen Norjaan, jotteivät norjalaiset kokisi samaa kohtaloa. Tilanteeseen reagoi salamannopeasti Tornion Panimo, joka päätti tehdä joukoille ihan oman oluen.

Peacemaker Arctic Pilsner on suunnattu nimenomaan vaaleasta lager-tyyppisestä oluesta pitäville NATO-joukoille.

- Meille lappilaisille Norja on rakas naapuri, emmekä voineet seisoa tumput suorina tämän uhan edessä, kertoo Tornion Panimon toimitusjohtaja Kaj Kostiander. 

- Sotilaita on valtava määrä. He ovat väsyneitä ja janoisia. Oluen loppuminen voi olla uhka yhteiskuntarauhalle, Kostiander jatkaa vakavana.

Pohjoisessa on totuttu tekemään yhteistyötä ja tilanteen vakavuuden tajusi myös paikallisen mainostoimisto Crean Juha Kolehmainen.

- Kaj otti yhteyttä myöhään tiistai-iltana, että pitäisi saada nopeasti Norjaan olutapua rauhanomaisen sanoman kera. Idea etiketistä syntyi nopeasti ja ryhdyin heti töihin, Kolehmainen kertaa tapahtumien kulkua.

Oluen etiketissä on rauhankyyhky, joka muistuttaa erehdyttävästi Yhdysvaltain vaakunakotkaa. Kyyhkyllä on jaloissaan oluttuoppi ja nippu ohrantähkiä. Nokassaan kyyhky kantaa nauhaa, jossa lukee ”Si vis pacem, bibe cervisiam” (jos haluat rauhaa, juo olutta).

Vaikka sotilaat kuluttavat suurimman osan oluestaan pubeissa, oluen vahvuudessa on huomioitu Norjan alkoholilaki, jonka mukaan kaupassa myytävien oluiden maksimivahvuus on 4,7%.

- Emme jätä mitään sattuman varaan, kun kyse on oluen saatavuuden varmistamisesta tällaisessa tilanteessa, Kostiander vakuuttaa. 

- Saimme etiketit todella nopealla aikataululla naapurikaupungista Kemistä ja olemme valmiit lähettämään ensimmäiset kuormat saman tien, Kostiander hehkuttaa pohjoisen yhteistyön voimaa. 

Tornion Panimolla on jo kaksi kontaktia norjalaisiin maahantuojiin ja nyt he selvittävät yhdessä, kykenevätkö Narvikissa ja Stavangerissa sijaitsevat mahantuojat reagoimaan tilanteeseen riittävän nopeasti. Joukkoja on jonkin verran myös Pohjois-Ruotsissa ja ensimmäiset oluet lähtevätkin Luleån suuntaan pian yhteistyöpanimo Bottenvikens Bryggerin toimittamana.

- Me olemme valmiit auttamaan ja uskon, että jos tilanne Norjassa äityy pahaksi, myös viranomaiset tekevät kaikkensa helpottaakseen byrokratiaa, jotta saamme avun perille ajoissa, Kostiander pohtii huolestuneena, mutta toiveikkaana.

 
Lisätiedot:
 
Kaj Kostiander, toimitusjohtaja, Tornion Panimo Oy 

Puhelin: 0400 419 902 / email: kaj.kostiander@tornionpanimo.fi 

 
Vuonna 1873 perustettu Tornion panimo on käynnistetty uudelleen kuuden kylmän vuoden jälkeen. Lapin Kullan tehtaana muistettu panimo näytti tulleen tiensä päähän, kun Hartwall siirsi oluen tuotannon Lahteen vuonna 2010. Pohjois-Suomen oluenpanon vuosisataiset perinteet saivat kuitenkin jatkoa vuonna 2016, kun samoille sijoille perustettiin Tornion Panimo Oy.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3065

Trending Articles