Toisen polven yrittäjät, varsinaissuomalaiset keksijäsisarukset peräänkuuluttavat vastuullista ja kasvollista kestävän kehityksen perheyrittäjyyttä.
Viime kesänä karvanpoiston ksylitolipatentin saaneet varsinaissuomalaiset keksijäsisarukset Henna Meriharju ja Harri Kujala ovat perheyrittäjiä henkeen ja vereen. Hoitolatukun toisen polven yrittäjät puhuvat mieluusti kasvollisesta yrittäjyydestä, maltillisesta kasvusta, paikallisuudesta ja persoonan peliin laittamisesta.
Turun talousalue on tunnettu ksylitolitutkimuksestaan. Siitä saa kiittää professori Kauko K. Mäkistä, joka on tehnyt lukuisia tutkimuksia liittyen ksylitoliin 1970-luvulta lähtien. Hän on ollut mukana myös ksylitolin kansainvälistämisessä. Emeritusprofessori Mäkistä kismittää vieläkin, että ksylitolin tuotanto on myyty ulkomaille.
- Kultamunien myynti muualle on kansantaloudellisesti edesvastuutonta, nyt jo eläköitynyt emeritusprofessori sanoo.
Kauko K. Mäkinen ilahtui suuresti kun luki Turun Sanomista jutun vahtolaisista keksijäsisaruksista.
- Nyt ollaan suurten innovaatioiden kynnyksillä. Ksylitoli on luonnonmukainen aine ja siitä on moneksi, kehuu Mäkinen.
Hän on itsekin päässyt kokeilemaan ihonhoitoon tarkoitettuja ksylitoliampulleja.
- Tekivät mitä lupasivat ja tuntui oikein miellyttävältä.
Kasvua maltilla
Hoitolatukun lippulaivatuote on tällä hetkellä Skin Candy, joka on ksylitolin hyviin ominaisuuksiin perustuva karvanpoistomenetelmä. Se valloittaa maailman metropoleja vauhdilla. Menestyksestä johtuen Vahdolle, noin kahdenkymmenen kilometrin päähän Turusta, on tulossa tuotantolaitos. Toinen tehdas tulee kenties Venäjälle.
- Emme kuitenkaan halua kasvaa hengiltä, vaan maltin kanssa, sanoo Hoitolatukun toimitusjohtaja Henna Meriharju. Yrityksen liikevaihto oli viime tilikaudella 5,5 miljoonaa euroa.
- Siksi tehdas Vahdolle, koska haluamme varmistaa perheyrityksen jatkuvuuden tuleville sukupolville. Haluamme toimia Suomessa kannattavasti ja työllistää paikallisesti, summaa Meriharju.
Kotiseuturakkaudesta kertoo sekin, että maailmalla mainetta niittäneen karvanpoistopatentin taustalla on Turun alueen ksylitoliosaamisen hyödyntämishalu.
Kasvollisuus ja notkeus
Hoitolatukun hallituksen puheenjohtajan Harri Kujalan mielestä kasvollisuus yrittäjyydessä tarkoittaa nimenomaan vastuullisuutta. Anonyymin verkkokaupan maailmassa ostotapahtuma on helposti kasvotonta.
- Perheyrittäjyys ja kasvollinen omistajuus ovat tärkeää meille yrittäjille, mutta kasvollisuus on tärkeää myös asiakkaille, sanovat yrittäjäsisarukset.
- Nykyisin kukaan ei halua ottaa vastuuta, me otamme, sanoo Kujala tomerasti.
Hän jatkaa luottamuksesta.
- Me voimme hyödyntää sitä laatumielikuvaa, joka Suomeen liitetään erityisesti Kaukoidässä ja Venäjällä. Luottamus täytyy kuitenkin lunastaa.
- Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kun brändäämme premium-tason Skin Candy -tuotteita, myös asiakaskokemuksen on oltava poikkeuksellisen hyvä, toteavat Meriharju ja Kujala.
Kujalan mielestä vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että uskalletaan laitaa rohkeasti persoona peliin.
Entä mitä notkeus yrittäjätoiminnan arjessa tarkoittaa?
- Kuunnellaan asiakkaiden toiveita tarkalla korvalla ja vastataan niihin, kiteyttää Meriharju tuotekehityksestä.
Kuva Tokiosta messuilta.
Kouluttaja Karoliina Saarinen, Harri Kujala ja Henna Meriharju
Lisätietoja:
Skandinavian Skin Candy
www.skincandy.fi
Toimitusjohtaja Henna Meriharju
040 503 0955
henna.meriharju@hoitolatukku.fi
tai
Hallituksen puheenjohtaja Harri Kujala
040 743 4413
harri.kujala@hoitolatukku.fi
Hoitolatukku Oy
Kalliorannantie 4
21310 Vahto
Hoitolatukku Tuonti Oy
Kalliorannantie 4,
21310 Vahto, FINLAND
harri@hoitolatukku.fi
+358 2212 2200