Suomen suurin energia-alan edunvalvontajärjestö Energiateollisuus (ET) pitää hyvänä, että pitkään jatkunut neuvotteluprosessi EU:n puhtaan energian paketista ja siihen liittyvästä sähkömarkkinalain uudistuksesta on saatu viimein päätökseen.
ET:n johtaja Pekka Salomaa iloitsee, että uudistettu lainsäädäntö tuo EU:n sähkömarkkinoiden kehittämiseen kaivattua jatkuvuutta.
- Euroopan komission kahden vuoden takainen joulupaketti on nyt saatu lähes perille ja suomalaisittain lähtökohdat sähkömarkkina-asetuksen ja direktiivin uudistamiselle olivat hyvät.
Sähkön vähittäismarkkinoiden kehittämisen osalta Suomi on muuta Eurooppaa edellä, kun muun muassa syksyllä julkistettu työ- ja elinkeinoministeriön älyverkkotyöryhmän loppuraportti hahmottelee sähkön käyttäjien mahdollisuuksia toimia nykyistä laajemmin sähkömarkkinoilla.
Jonkinasteisena tappiona tiistaina myöhään illalla päätökseen saaduissa neuvotteluissa Energiateollisuus pitää sitä, että ensi keväänä voimaan tuleva sähkömarkkinadirektiivi ei edelleenkään kiellä joidenkin EU-maiden harjoittamaa hintasääntelyä.
Salomaan mukaan neuvottelujen hankalimmiksi asioiksi nousivat lopulta niin sanotut kapasiteettimekanismit ja kunnianhimon taso määriteltäessä EU:n yhteisten sähkömarkkinoiden kannalta välttämätöntä rajasiirtokapasiteettia.
- Riskinä on edelleen, että EU:n hiilivoimavaltaiset maat pitävät kapasiteettimekanismien ehdoksi asetuttua hiili-intensiteetin maksimirajaa liian tiukkana, kun vuoden 2025 jälkeen kapasiteettimaksujen ohjaamista ei sallita keskimäärin yli 550 grammaa hiilidioksidia kilowattitunnilta päästävälle voimalaitokselle.
- Suomessa uusi hiilidioksidiraja ei uhkaa tehon riittävyyttä talvella varmistavaa tehoreserviä, vaikka muutoin reservi kokeekin melkoisen uudistuksen.
Rajasiirtokapasiteetti puolestaan määrittää sen, minkä suuruinen osuus rajan ylittävästä sähkönsiirtokapasiteetista kantaverkkoyhtiön on annettava markkinoiden käyttöön.
- Vielä ei ole selvää, mitä nyt sovittu 70 prosenttia tarkoittaa käytännössä, joten keskustelua jatketaan varmasti. Energiateollisuus toivoo kuitenkin, että käytännöksi muodostuisi antaa markkinoille siirtokapasiteettia mahdollisimman paljon, mieluummin yli kuin alle 70 prosenttia, ET:n Salomaa sanoo.
Jos eilen saavutettu sopu säilyy neuvoston ja parlamentin lopullisessa käsittelyssä, EU:n uudistettu sähkömarkkinalaki tulee voimaan keväällä 2019. Tämän jälkeen alkaa muun muassa lain kansallisen toimeenpano.
Euroopan komissio antoi esityksen puhtaan energian paketiksi loppusyksyllä 2016. Paketti koostuu ehdotuksista sähkömarkkina-asetukseksi, sähkömarkkinadirektiiviksi ja riskivalmiusasetukseksi.
Lisäksi siihen kuuluvat ehdotukset energiaregulaattoreiden yhteistyöviranomaisesta, energiatehokkuusdirektiivistä, direktiiviksi rakennusten energiatehokkuudesta sekä hallintomallista ja uusiutuvan energian direktiivistä.
Lisätiedot
ET:n johtaja Pekka Salomaa, p. 0500 324 486, @PekkaSalomaa