Quantcast
Channel: Tuotanto - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3065

Puutuotealan ja puurakentamisen nykyinen koulutustarjonta riittämätöntä

$
0
0

Koulutuksen sisältö jäänyt alan kehittyvistä osaamistarpeista

Osaamisvaatimukset ovat nyt huomattavasti aikaisempaa korkeammat. Toimialalla on odotettavissa digiloikka, automaation käyttö kasvaa vauhdilla ja myös robottien käyttö lisääntyy. Tietotekniikka on läsnä kaikissa tehtävissä, tehtailla kunnossapito ja tuotannon ohjaus on yhä vaativampaa. Organisaatiot madaltuvat, työntekijät toimivat itseohjautuvissa tiimeissä.

Asiakkaat vaativat entistä yksilöllisempää palvelua. Valmistajan rooli laajenee sisältämään myös suunnittelun ja asennustyön. Kuluttajat haluavat yhä enemmän visualisointia, kokonaisuuksia ja avaimet käteen –toimituksia. Myyjän pitää tuntea asiakkaan prosessit entistä syvemmin.

Rakennusinsinöörikoulutus on nopeasti päivitettävä vastaamaan puurakentamisen pätevyysvaatimuksia
Puurakentamisessa siirrytään yhä vaativampaan suunnitteluun, kun puu yleistyy suuren mittakaavan rakentamisessa ja myös infrarakentamisessa. Rakennesuunnittelupätevyyksiä tarvitaan myös puutuoteteollisuuden palveluksessa. Ammattikorkeakouluista vain kaksi tarjoaa laajempaa puurakennesuunnittelun opetusta. Vaativien rakenteiden suunnittelupätevyys on hankittavissa lähinnä vain kurssimaisen täydennyskoulutuksen kautta. Pätevien suunnittelijoiden kysyntä ylittää tarjonnan.

Puualan koulutusmäärät ovat romahtaneet kaikilla koulutusasteilla

Ammatillisen tutkinnon koulutuspaikat ovat puolittuneet. Ammattikorkeakouluissa puutekniikan opetusta on tarjolla kolmannes entisestä ja vain yhdessä oppilaitoksessa. Yliopistoissa puutekniikka ei tarjota enää pääaineena ja puurakentamisen opintojakin on tarjolla vain rajallinen määrä.

Korjaavat keinot otettava ripeästi käyttöön

Opettajien täydennyskoulutukseen on satsattava, kiireellisimpänä puurakentamisen opetusmateriaalin ja -resurssien saattamiseksi kattamaan nykyiset teollisen puurakentamisen menetelmät. Ammattikorkeakouluissa osaamista ja kurssitarjontaa tulee jakaa koulujen kesken. Oppimateriaalia tarvitaan tukemaan sekä lähi- että verkkopohjaista koulutusta. Yliopistoissa opetustarjontaan olisi kehitettävissä ratkaisu luomalla puutekniikan, rakentamisen ja arkkitehtuurin yhteinen koulutusohjelma.

Yhteistyötä tiivistettävä ja vetovoimatyöhön satsattava

Teollisuuden pitää sitoutua yhteistyöhön oppilaitosten kanssa pitkällä tähtäimellä. Alan tarjoamien mahdollisuuksien viestimiseen tulee panostaa ja yritysten tulee osaltaan kantaa vastuu alan maineesta.

Puurakentamisen vienti vaatisi erityisen kehitysponnistuksen

Pohjois-Pohjanmaalla Pyhännällä toimivan PRT-Forest Oy:n konsernijohtaja Mika Rytky kertoo, että puurakentamisen vienti vaatisi vahvan tuotteistamisen. Nyt suunnitteluun ja tuotteistamiseen ei löydy osaajia koko maasta. Hän on myös huolestunut maan sisäisestä epätasapainosta: ”Puuta jalostetaan pohjoisessa, mutta alan koulut ovat etelässä. Mistä löydetään osaajia kasvaviin yrityksiin?”

Tiedotteen pohjana oleva selvitys 'Puutuoteteollisuuden ja puurakentamisen kilpailukyvyn varmistaminen koulutuksen kehittämisen avulla' tehtiin Metsämiesten Säätiön sekä Puumiesten Ammattikasvatussäätiön rahoituksella.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Matti Mikkola, Puutuoteteollisuus ry, p. 040 829 4026, matti.mikkola@puutuoteteollisuus.fi

Kehitys- ja asiakkuuspäällikkö Jukka Jaakkola, TTS Työtehoseura, p. 040 712 5048

Konsernijohtaja Mika Rytky, PRT-Forest Oy, p. 040 757 6665

Toimitusjohtaja Mikko Viljakainen, Puuinfo Oy, p. 040 526 6413

Tekniikan alan yksikön johtaja Silja Kostia, LAMK, p. 050 3871901

Professori Lauri Rautkari, Aalto-yliopisto, p. 050 569 3458


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3065

Trending Articles