Ydinvoiman kannatus ylittää ensimmäistä kertaa vastustuksen kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajien keskuudessa.
Energiateollisuus ry:n vuosittain Kantar TNS:llä teettämän ydinvoima-asenteita mittaavan kyselyn mukaan myönteisesti ydinvoimaan suhtautuu 49% vastaajista (viime vuonna 41%) ja kielteisesti vain 15% (viime vuonna 22%). Kannatus on koko vuodesta 1983 jatkuneen mittaushistorian korkeimpia.
”Ydinvoimaan suhtautuminen on jo pitkään kehittynyt myönteisempään suuntaan. Nyt saatu tulos tuntuisi viittaavan siihen, että suuntaus on vahvistunut entisestään,” toteaa Energiateollisuus ry:n tuotantoyksikön johtaja Jari Kostama. ”Pitkään samanlaisena toteutettu kysely antaa meille hyvän kuvan trendeistä ja nämä tulokset vahvistavat jo viimesyksyisessä energia-asenteita mitanneessa kyselyssä näkynyttä entistä myönteisempää suhtautumista ydinvoimaa kohtaan” Kostama tarkentaa.
Myönteisesti ydinvoimaan suhtautuneita oli 49%, kielteisesti suhtautuvia vain 15%, kun esimerkiksi vuonna 2003 vastaavat luvut olivat 35 ja 32 %.
Puolueiden sisällä on tapahtunut isoja muutoksia. Ensimmäistä kertaa kaikissa eduskuntapuolueissa ydinvoiman kannatus on korkeampaa kuin vastustus. Eniten ydinvoimaa kannatetaan kokoomuksessa, jossa 70% kannattajista suhtautuu siihen myönteisesti. Vihreissä myönteisesti suhtautuvia on 32% ja kielteisesti suhtautuvia 28%, ja vasemmistoliitossa vastaavasti 30% ja 26%.
Syitä muutokselle on monia. Syksyllä julkaistussa kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportissa viitattiin ydinvoiman merkitykseen ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Raportti merkitsi selkeää käännettä tietoisuudessa ilmastonmuutoksesta, ja päästöttömänä energialähteenä ydinvoiman kannatus lähti nousuun.
Keväällä Suomessa myönnettiin lisäksi Olkiluoto 3:lle viimein käyttölupa, ja niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa on ydinvoimasta kirjoitettu ja keskusteltu entistä myönteisempään sävyyn. Erityistä mielenkiintoa on osoitettu lisäksi uudentyyppisiin pieniin ydinreaktoreihin, jotka ovat tulossa osaksi päästöttömän lämmöntuotannon keinovalikoimaa.
Kantar TNS:llä toteutettu kysely toteutettiin puhelinhaastatteluna 25.3-11.4, otoksen ollessa 1000 kpl. Lisätietoja tutkimuksesta antaa Sakari Nurmela / Kantar TNS Oy (040 578 5080) sekä Tuomo Huttunen / Energiateollisuus ry (040 635 1745)