Quantcast
Channel: Tuotanto - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3065

En uppdatering av WWF:s Fiskguide publicerades – Importfiskens situation visar att överfisket har fortsatt i världens hav

$
0
0

WWF:s Fiskguide har uppdaterats. Ändringarna i år gäller främst importerad fisk och importerade skaldjur, som till exempel kolja, torsk och makrill samt till exempel nordhavsräka. Många utländska arter har gått i sämre riktning än vad fjolårsläget visar trots att fiskarnas färgsymboler i WWF:s Fiskguiden inte har ändrats. Rekommendationerna för inhemsk fisk har inte ändrats nämnvärt.

Antal fiskar i världens hav har under endast en generationstid halverats och ungefär en tredjedel av världens fiskbestånd är överfiskade. Fiskhandeln och konsumenternas val är synnerligen viktiga eftersom regleringen och övervakningen av fisket är bristfälligt på många platser.

Många utländska arter har gått till en sämre riktning jämfört med i fjol trots att det inte har skett ändringar i fråga om deras färgsymboler i WWF:s Fiskeguiden. Orsaken kan vara en otillräcklig reglering av fisket och överfiske eller preciserade uppgifter.

När det gäller enskilda fångstområden eller fångstformer har det kunnat ske förändringar både till det bättre och till sämre riktning. Koljan som fångas på Färöarna steg från röd till gul färgsymbol men samtidigt sjönk koljan som fångas i Norge och i Barents hav från grön symbol till gul. Klassificeringen av vissa tonfiskar som fångas med rev har förändrats till det bättre riktning, dels på grund av att beståndets situation har förbättrats.

”Situationen globalt är verkligen oroväckande. I Finland har det emellertid utförts betydande arbete för att förbättra ansvaret i anknytning till fiske och fiskutbudet och affärerna bjuder just inte ut fiskarter längre som finns på den röda listan i Fiskeguiden” säger WWF Finlands naturskyddsexpert Olli Sivonen.

Ät mört

Det grundläggande budskapet i WWF:s Fiskguide är fortfarande detsamma: det lönar sig för den ansvarsfulla konsumenten att välja inhemska fiskarter från den gröna listan. Mörtfiskar till exempel ringaktas ofta helt utan orsak.

”Mörtfiskarna har ett bra näringsvärde , de är närmat och utsätts inte heller för stor press på fångst. Under de senaste åren har mörtfiskarna hittat sin väg till exempelvis skol- och lunchrestauranger och användningen som livsmedel ska främjas ytterligare. Fångsten av mörtfiskar kunde också ge fiskare viktiga tilläggsinkomster” , säger Olli Sivonen.

För användningen av mörtfiskar som matfisk talar också faktum att det kan ha positiva effekter på vattenkvaliteten när de försvinner.

Välj importfisk märkt med MSC och ASC

Tydligt största delen av den fisk som finländarna köper har sitt ursprung någon annanstans, så finländarnas konsumtionsvanor påverkar långt borta på världens hav.

”MSC - och ASC -miljömärkena garanterar att fisken i produkten har fångats eller odlats på ekologiskt hållbart sätt. Omfattningen av certifierade fisk- och skaldjursprodukter på den finska marknaden har stadigt ökat men särskilt bland de mest populära importfiskarna, odlad lax och tonfisk, är andelen certifierade alternativ fortfarande liten. Det här är absolut någonting vi måste utveckla i Finland.

Mer information:
Naturskyddsexpert Olli Sivonen, WWF, tfn 050 305 5714, olli.sivonen@wwf.fi

WWF:s Fiskguide handleder i ansvarsfull konsumtion med hjälp av trafikljus. Fiskebeståndet i arterna som märkts ut med grönt är livskraftigt. Fångsten skadar inte miljön och odlingen medför inte betydande miljönackdelar. Hållbarheten i anknytning till arter som märkts ut med gult varierar från region till region: fiskebeståndet kan vara svagt eller överfiskat eller så kan fiske- och odlingsformerna vara skadliga för miljön. Arterna som märkts ut med rött är hotade eller utsatta för kraftigt överfiske eller så används det förstörande fiskemetoder i samband med fångsten. Dessutom har odlingen av arten betydande miljöeffekter.

WWF:s Fiskeguide är en så kallad responsiv webbplats som fungerar som en app i telefonen. Användaren kan lägga till en ikon på telefonens ingångsskärm för att snabbt kunna bläddra i guidboken. Då kan guiden också användas utan nätuppkoppling.

wwf.fi/kalaopas

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3065

Trending Articles