Teurastamojen ja lihanjalostuslaitosten tuotantotähteet päätyvät nykyisin jäte- tai polttolaitoksiin. Coction kehittämällä tekniikalla niistä voidaan jalostaa uutta raaka-ainetta kokkien ja elintarviketeollisuuden tarpeisiin.
Joensuun kupeessa Ylämyllyllä toimiva Coctio avaa onnistuessaan uusia markkinoita elintarviketeollisuudelle ja samalla vähentää ympäristökuormaa. Yhtiön innovaatio on avaimet käteen -periaatteella toimitettava tuotantolinja, joka prosessoi lihan- ja kalanjalostajien sekä elintarviketeollisuuden liha- ja luujätteen uudelleen hyödynnettäviksi raaka-aineiksi.
Käyttökohteita ovat muun muassa liemet, kastikkeet ja kastikepohjat. Elintarviketeollisuus voi hyödyntää gelatiinipohjaisia jalosteita myös omissa tuotteissaan maun ja laadun parantajana. Luujäännöksestä voidaan tehdä lemmikkien kuivamuonaa ja viimeinen jäännös on vielä hyödynnettävissä tuotantolaitoksen omassa lämpöenergiantuotannossa. Tuhka kelpaa lannoitteeksi tai kompostiin.
Toimitusjohtaja Kai Iiskolan mukaan kiinnostus aidoista aineksista valmistettuihin luuliemiin kasvaa jatkuvasti. Tiedon lisääntyessä kuluttajat hakevat keinotekoisille aromaateille luonnollisempia, laadukkaampia ja terveellisempiä vaihtoehtoja.
”Luuliemi on monessa ruoassa ja kastikkeessa erittäin tärkeä aines. Se on kuitenkin työläs valmistettava ja vähänkään mittavampi teollinen tuotanto on jotain ihan uutta”, Iiskola toteaa.
Euroopassa kiinnostusta
Parin vuoden ikään varttunut startup-yritys on kontaktoinut kotimaista lihanjalostus- ja elintarviketeollisuutta, mutta vastakaiku on jäänyt toistaiseksi vaisuksi. Suuntana ovatkin vientimarkkinat, joista toimitusjohtaja lupailee ensimmäisiä avauksia vielä kuluvan kevään aikana. Apuna ovat olleet Iiskolan edellisen yrityksen, kastikevalmistaja Puljonki Oy:n aikaiset henkilösuhteet sekä onnistuneet mediakontaktit alan erikoisjulkaisuihin.
”Kiinnostusta on ympäri Eurooppaa ja se tulee kotimaassakin kasvamaan, kun saamme Ylämyllylle rakennettavan testilinjan kuntoon. Esimerkiksi suoraan lihanjalostustehtaan jatkeeksi rakennettuna 2,5 miljoonan euron laitos maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa. Se mikä tällä hetkellä menee jätteeksi, muuttuu rahanarvoiseksi uusiotuotteeksi”, hän toteaa.
Homman haaste on tuotannon mittakaava ohella muun muassa rasvan matala syttymislämpötila (370 astetta) ja elintarviketeollisuuden tiukat hygieniavaatimukset. Linjasto myydään asiakkaan tarpeisiin sopivina moduuleina.
”Sekin on huomattu, ettei tällaista konepajaosaamista enää kovin paljoa meiltä Suomesta löydy”, toimitusjohtaja lisää.
Team Finland oikea askel
Joensuulaisyritys työllistää toistaiseksi viisi henkilöä, lähinnä myynnissä ja markkinoinnissa. Muut toiminnot on ulkoistettu.
Paikallinen Ely-keskus, Tekes ja Finnvera ovat olleet matkan varrella äärimmäisen tärkeitä kumppaneita.
”Tekes on ollut todella isossa roolissa ja lainoittanut sekä tuotekehitystä että tämän pilottitehtaan rakentamista. Ely-keskukselta olemme saaneet kehittämisavustusta ja Finnveralta sekä lainaa että takauksia. Ilman näitä palveluja emme yksinkertaisesti olisi tässä”, Kai Iiskola kiittelee.
Vientipalvelujen keskittäminen entistä selkeämmin yhdeksi Team Finland -kokonaisuudeksi saakin häneltä kiitosta.
”Suunta kohti yhden luukun periaatetta on oikea. Se on yrittäjällekin helpompaa ja selkeämpää”, hän toteaa.
Vaikka ensimmäinen tuotantolinja on vasta valmistumassa, on toimitusjohtajalla selkeä visio tulevasta. Tavoitteena on vähintään 3–4 linjaston vuosimyynti.
”Samalla tässä luodaan kokonaan uutta konepajateollisuutta ja uutta työtä sillekin sektorille”, Iiskola muistuttaa.
Lisätietoja
Kai Iiskola
Toimitusjohtaja
Coctio
Puh. 040 556 3642
kai.iiskola (at) coctio.com
Teksti: Recommended
Kuva: Coctio
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Viestintäpäällikkö Kaj Nordgren, Tekes
puh. 050 5577 714, kaj.nordgren@tekes.fi