Hallitusohjelmassa on lukuisia biokaasuun ja ravinteiden kierrätykseen liittyviä kirjauksia. Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, SBB, arvioi, että hallitusohjelma on kannustava monilta osin, mutta jakeluvelvoitteen lasku on selkeästi ongelmallinen. Velvoitetasojen laskemiset, liikennesähkön ottaminen mukaan jakeluvelvoitteeseen sekä sakkomekanismin muutokset muuttavat merkittävästi jakeluvelvoitteen ohjausvaikutusta. Myös polttoaineen CO2-päästökomponentin alentaminen huolestuttaa biokaasusektoria.
Hallitus haluaa kuitenkin laittaa ravinteita kiertoon, millä halutaan erityisesti vähentää vesistöjen ravinnekuormaa. SBB arvioi, että oikeilla ratkaisuilla voidaan myös luoda uusia ansaintamahdollisuuksia biokaasun ja kierrätysravinteiden muodossa eri puolille Suomea. Tämä vahvistaa myös kansallista energia- ja ravinneomavaraisuutta.
Hallitusohjelmassa on pyritty antamaan aineksia, joilla vähennetään jakeluvelvoitteen muutoksesta aiheutuvia haittoja kotimaiselle biokaasusektorille. Joukossa voi olla toimiviakin ratkaisuja, mutta niiden vaikuttavuutta on erittäin vaikea arvioida vielä tässä vaiheessa, arvioi SBB. Uusia ratkaisuja ovat jakeluvelvoitteen joustomekanismi, sähkömarkkinoiden kapasiteettimekanismi ja ehkäpä myös vapaaehtoiset hiilivähenemä- ja hiilensidontamarkkinat. Näistä jakeluvelvoitteen joustomekanismi on kiinnostavin tässä vaiheessa.
Ravinteiden kierrätyksen ja kierrätyslannoitteiden mahdollisuudet on hyvin tunnistettu hallitusohjelmassa. Ne linkittyvät vahvasti vesistöjen ravinnekuorman vähentämiseen, jossa pääpainona on parantaa eläinperäisen ravinteen ja ravinteiden kiertoa, maaperän ravinteiden pidätyskyvyn parantamista ja ravinteiden poistoa vesistöistä. Hallitus on parantamassa myös kierrätyslannoitteiden markkinoiden toimivuutta. Esitys fosforiasetuksen lantapoikkeuksen säilyttämisestä voi jossain määrin heikentää kannustimia investoida lantaa käsitteleviin biokaasulaitoksiin, mitä SBB pitää valitettavana. Hallitusohjelmassa nostetaan esille kuitenkin ravinteiden siirtomahdollisuudet yli- ja alijäämä alueiden välillä, missä biokaasun ja kierrätyslannoitteiden rooli on hyvin tunnistettu.
Hallitusohjelman mukaisesti viranomaismenettelyitä tullaan sujuvoittamaan. Myös kierrätykseen ja jätteiden tuotteistamiseen liittyvää lainsäädäntöä sujuvoitetaan. Kaikki nämä sujuvoittamistoimet ovat tervetulleita.
Biokaasusektorin kasvu edellyttää, että jakeluvelvoitemalli ja uudet mekanismit olisivat nopeasti toiminnassa ja kokonaisvaikuttavuudeltaan sellaisia, ettei yksityisten rahoittajien usko toimialaan lopahda. Parhaillaan on vireillä 40 biokaasulaitosinvestointia, joista suurin osa liittyy liikennebiokaasuun. SBB arvioi, että oikeiden ratkaisuiden löytäminen vaatii huolellista taustatyötä ja vaikutusten arviointia, jotka on tärkeää tehdä laajassa yhteistyössä toimialan ja ministeriöiden (TEM, MMM, YM, LVM, VM) kesken. Haasteita luovat monitasoiset syy-seurasuhteet ja monimutkainen valtiontukiproblematiikka. Tässä työssä kansallinen biokaasuohjelman päivitys olisi hyödyllinen toimenpide.
Lisätiedot: Anna Virolainen-Hynnä, toiminnanjohtaja Suomen Biokierto ja Biokaasu ry, 0400-987805, anna.virolainen-hynna@biokierto.fi