Euroopan komission arvion mukaan huono sisäilma aiheuttaa 82 miljardin euron vuosittaiset kustannukset terveydenhuollossa ja menetettyinä työpäivinä*. Pelkästään Suomessa remontoidaan vuosittain satoja kiinteistöjä sisäilmaongelmien kuten homeen, formaldehydin ja kosteusongelmien takia. IT-toimija Elisa ja kotimainen sisäilman mittaamisen edelläkävijäyritys Airyn Technologies Oy tuovat yhteistyössä sisäilmaongelmiin ratkaisun, joka edistää niin asumis- kuin työterveyttä sekä tuo kustannussäästöjä muun muassa teollisuudelle. Palvelun tarjoaminen alkaa toukokuussa 2024.
Elisa on kehittänyt IoT-ratkaisun, joka mahdollistaa olosuhdesensoreiden tuottaman datan keräämisen ja välittämisen Airyn Technologies Oy:n valmistamista laitteista. Ratkaisun avulla sensoreiden tuottama data on reaaliaikaisesti ja tietoturvallisesti saatavilla sekä hyödynnettävissä rakennusten tilojen älykkääseen ohjaukseen Airyn Technologiesin seurantajärjestelmässä.
”Visiomme on, että näiden sensoreiden avulla pystytään myös automatisoimaan erilaisia korjaavia toimintoja”, sanoo Elisan IoT-ratkaisuista vastaava johtaja Joni Oksanen, ja jatkaa:
”Saatavilla olevat mittarit ja tekniikat ovat olleet tähän asti puutteellisia, eikä tietoa heikentyneestä ilmanlaadusta tai ilmavuodosta saada tai se käy ilmi myöhässä, jolloin edessä voi olla kallis remontti. Rakennusalalla on nyt digiloikan paikka. Suomalaisten ja sijoittajien tietoisuus mahdollisuuksista ja nouseva vaatimustaso määrittävät osaltaan sen, miten rakennusalalla jatkossa suhtaudutaan sisäilmaongelmien ratkaisemiseen.”
Erityisen haavoittuvaisia sisäilman ongelmille ovat vanhemmat rakennukset, joissa ihmiset oleskelevat pidempiä aikoja. Analytiikan avulla voidaan havaita poikkeamat terveydelle haitallisissa raja-arvoissa. Suomalaiset kaupungit ja kunnat painivat vanhenevan rakennuskannan kanssa monilla paikkakunnilla, ja esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja terveydenhuollon rakennuksissa sisäilmaongelmien vaikutukset ulottuvat kansanterveyteen ja huoltovarmuuteen.
”Sairaalarakennuksissa hyvällä ilmanlaadulla voidaan vaikuttaa jopa potilaiden nopeampaan paranemiseen. Rakennusten uudelleenrakentaminen syö arvokkaita materiaaleja, joten korjaamalla ajoissa voidaan toimia myös kestävämmin”, jatkaa Oksanen.
Teollisuuden mittaroinnin digiharppaus
Elisan ja Airynin kehittämä IoT-palvelu mahdollistaa myös teollisuudelle laajemmin digiloikan, sillä IoT-sensoreilla voidaan varmistaa aiempaa tehokkaammin, ettei arvokkaita resursseja mene hukkaan.
Lämpötilan ja kosteuden mittaus sekä dataperusteinen ohjaus ovat jatkossa yhä useamman teollisuuden yrityksen saatavilla. Palveluun on mahdollista lisätä esimerkiksi haihtuvien orgaanisten yhdisteiden (VOC) ja hiilidioksidin seuranta.
NB-IoT teknologia ja kattavat 4G- ja 5G-yhteydet mahdollistavat ratkaisun käytön kaikkialla Suomessa.
*= EC Europa, Environment, Air Quality 2023 https://environment.ec.europa.eu/topics/air/air-quality_en
Elisan ja Airyn Technologies Oy:n ratkaisu toimii Elisan kattavassa NB-IoT verkossa, ja olosuhdesensoreiden tuottaman datan keräys ja välitys hyödyntää Elisan IT-asiantuntijoiden kehittämää Elisa Business IoT-palvelua. Elisan IoT-osaaminen ja Airynin Technologies Oy:n kehittämä älykäs sisäilman laadun seurantajärjestelmä takaavat asiakkaalle helpon käytettävyyden ja luetettavat mittaustulokset. Elisalla on yli 15 vuoden kokemus satojen erilaisten IoT-ratkaisuiden kehittämisestä eri alojen yrityksille. Keväällä Elisan vahva IT-osaaminen sai tunnustusta esimerkiksi Microsoftilta vuoden kumppani -palkinnon voittajana. IoT-ratkaisuiden käyttömahdollisuudet ovat kasvaneet merkittävästi eri toimialoilla 5G-yhteyksien saatavuuden myötä.
Lisätietoja medialle:
Elisan Mediadesk, mediadesk@elisa.fi p. 050 305 1605