Porvoossa tuhoutui 24.10.2016 tulipalossa tuhannen neliön teollisuushalli. Palon epäillään saaneen alkunsa kattotulitöistä. Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan tuli tuhosi koko hallin ja palosta annettiin myös vaaratiedote runsaan savumuodostuksen vuoksi.
Suomen Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Petri Lindh haluaa muistuttaa, että tulityö on Suomessa tunnistettu erityistä vaaraa aiheuttavaksi työmenetelmäksi ja siksi sen tekeminen edellyttää erityistä valmistautumista. Pelastuslain 5§ sanoo, että ryhdyttäessä tulitöihin on huolehdittava riittävistä varotoimista. Tämä tarkoittaa, että kaikilla työn osapuolilla tulee olla siihen tarvittava koulutus ja työkohteen riskienarviointi sekä suojatoimenpiteet on kirjallisesti dokumentoitu. Oikein toteutettu riskienarviointi ja sen perusteella toteutetut suojatoimet ehkäisevät tehokkaasti tulipalojen synnyn.
Turvatoimet tulityöpaikalla
Tulityön tekemiseen tilapäisellä tulityöpaikalla vaaditaan aina riskienarvioinnin perustella laadittu kirjallinen, määräaikainen tulityölupa. Sekä tulityöntekijällä että tulityöluvan myöntäjällä tulee lisäksi olla voimassa oleva Tulityökortti, joka on todistus hyväksytysti suoritetusta tulityökurssista. Tulityökurssin tavoitteena on herättää tulityöntekijät ennalta ehkäisemään tulityöonnettomuuksien synty.
Tulityökursseja on toteutettu Suomessa vuodesta 1988 alkaen ja koulutuksen ansiosta tulitöistä aiheutuneiden tulipalojen määrä on saatu pudotettua murto-osaan aikaisemmasta, jatkaa Lindh. Tulityöpaikalla tulee aina olla riittävä ja toimiva alkusammutuskalusto, joka määritellään tulityöluvassa. Työn edetessä tulee seurata tilannetta jatkuvasti uusien, ennalta arvaamattomien vaarojen syntymisen varalta.
Tulityötä ei koskaan saa tehdä yksin. Tulityövartijan rooli ympäristön tarkkailussa on keskeinen. Hänen on oltava tietoinen työhön liittyvistä vaaroista. Hänen on osattava tehdä hätäilmoitus sekä tarvittaessa käyttää alkusammutuskalustoa. Suomen Palopäällystöliitto penää tulityöntekijöiltä oikeaa asennetta; tulipaloja ei pitäisi syttyä, jos työn tekemiseksi annettuja ohjeita on noudatettu, toteaa Lindh.
Lisätiedot: koulutuspäällikkö Petri Lindh, puh. 040 520 6195.