Puuliiton puheenjohtajan Jari Nilosaaren mukaan puutuoteteollisuuden yrityksissä parhaillaan käynnissä olevat yt-neuvottelut ovat näytön paikka siitä kuinka paikallisesti sopien voidaan saavuttaa työnantajien ja työntekijöiden kannalta hyödyllisiä ratkaisuja.
Tuorein ilmoitus tuli tänään 7.10. UPM Plywoodilta Jyväskylän, Joensuun ja Savonlinnan vaneritehtaista. Aikaisemmin yt-neuvotteluja on käynnistetty Stora Enson Varkauden, Kiteen, Uimaharjun ja Honkalahden sahoilla sekä Versowoodin kaikissa yksiköissä.
– UPM:n neuvotteluissa avainkysymys on kuinka Jyväskylän tehtaan arvioitu 30 henkilön vähennystarve pystytään minimoimaan samalla kun Savonlinnassa ja Joensuussa ilahduttavasti lisätään väkeä. Jyväskylänkään tilanne ei näytä synkeältä, sillä tilauskanta on melko hyvä ja markkinoilla imua. Ratkaisu voisi hyvin löytyä tuotannon tehostamisesta niin, että työntekijät otetaan ideoineen kehittämistyöhön mukaan. Irtisanomistarve voi sen myötä vähentyä olennaisestikin.
– Jos irtisanomisiin kuitenkin jouduttaisiin, on työntekijöiden muutosturvasta huolehdittava. Uudelleen työllistymistä avoimilla markkinoilla on tuettava ja työn perässä muuttamista yrityksen sisällä on edistettävä antamalla mahdollisuuksia ja taloudellista tukea, Nilosaari toteaa.
Reilun pelin tilaus
Stora Enson Varkauden sahan yhteen vuoroon siirtymisen on ilmoitettu merkitsevän 25 työntekijän vähennystarvetta. Sahan viereen avataan kuitenkin ensi kesän korvalla uusia työntekijöitä tarvitseva rakennuselementtitehdas.
– Olisi suotavaa, että irtisanomisilta vältyttäisiin kokonaan ja työntekijöiden siirtyminen sahalta uudelle tehtaalle pystyttäisiin hoitamaan mahdollisimman lyhyin katkoksin ja vähäisin taloudellisin tappioin.
Honkalahdessa, Uimaharjussa ja Kiteellä puhutaan maksimissaan 90 päivän lomautuksista ensi vuoden huhtikuun loppuun mennessä.
– Näissä neuvotteluissa on makua vanhasta riesasta eli lomautuksiin varautumisesta ilman tietoa niiden todellisesta tarpeesta. Kysymyksessä on epäreilu asetelma, jossa yritys siirtää riskiä työntekijöiden kannettavaksi ja samalla vaikeuttaa työntekijöiden tulevaisuuden suunnittelua. Lomautuksista pitäisi neuvotella vain todellisen tarpeen perusteella, Nilosaari kommentoi.
Versowoodin yt-neuvotteluissa lähtökohtana oli yhteen vuoroon siirtyminen kaikissa yksiköissä niin, että soveltaminen toteutetaan yksikkökohtaisesti. Irtisanomistarve ilmoitettiin 15 henkilöksi.
– Tässäkin asetelmassa irtisanomisilta on mahdollista välttyä, kunhan neuvottelut saadaan sujumaan paikallisesti rakentavassa hengessä, Nilosaari arvioi.
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Jari Nilosaari, puh. 0400 872 641