Autoilijan on itse tarkastettava rengaspaineet, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilataiheuttavat ilmanpaineen vaihtelua
- Liukkailla ja runsaslumisilla keleillä auto jää helposti kiinni. Kuljettajan kannattaa muistaa tärkeimmät apuvälineet ja niksit auton irroittamiseksi
Uusikin auto voi jättää teknisen vian takia tielle. Autoilijan on varauduttava, sillä moottorin sammuessa sisälämpötila autossa laskee nopeasti.
Talven ei tarvitse aina yllättää autoilijaa. Voi tehdä myös päin vastoin ja varautua: vaihtaa talvirenkaat ajoissa ja sen jälkeen pitää niiden toimintakunnosta myös huolta.Parhaan hyödyn hyvistä talvirenkaista saa pitämällä ilmanpaineet kunnossa.
”Vaikka autossa olisi rengaspaineen mittaus järjestelmä, niin jotkut niistä mittaavat vain renkaiden välistä paineeroa ja näin ollen kaikkien renkaiden yhtäaikaisesta paineen laskemisesta ei tule hälytystä” Suomen Rengaskierätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.
Rengaspaineet on hyvä tarkastaa tankkauksen yhteydessä kerran kuussa ja aina lähdettäessä tavallista pitemmälle ajomatkalle. Talvirenkaiden oikeat rengaspaineet löytyvät auton kuljettajan oven kehyksistä tai ohjekirjasta. Tietoa pitää pohjoisissa olosuhteissa kuitenkin osata soveltaa.”Rengaspaineen pitäisi talvella olla aina 0,2 baria korkeampi kuin kesällä, koska kylmässä paineet laskevat. Myös kun lähdetään lomalle ja otetaan paljon matkatavaraa tai katolle laitetaan suksiboksi, kanttaa tarkistaa rengaspaineet valmistajan ohjeen mukaan."
Liian matalat rengaspaineet kuluttavat renkaita, lisäävät polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipästöjä sekä heikentävät ajoneuvon hallintaa. Talvirenkaan urasyvyyden on oltava vähintään kolme millimetriä.
Auto irti oikealla tekniikalla
Ojaan suistunut auto harvoin nousee tielle ilman ulkopuolista apua. Talvella autonsa saa kuitenkin helposti kiinni kaupunkialueellakin. Lämmintä jaksoa seuraava pakkanen synnyttää jäätä, lumipyryillä aurauslumi aiheuttaa ongelmia etenkin paikoitusalueilla.
”Kunnon lumilapio on talvella ehdoton varuste autoon kuin autoon”, Tuominen sanoo.
Jos auto on jäänyt parkkipaikalle kiinni lumen takia, on lapio kaivettava esiin. Päämäärätöntä hikoilua suosteltavampi vaihtoehto on miettiä hetki, mistä ja miten autoa lähtee kaivamaan.
”Esimerkiksi parkkeeratessa auto voi jäädä pohjastaan kiinni ja ikään kuin nousta lumipatjan päälle. Jos tällöin kaivaa renkaiden alta, ne menettävät lopunkin pitonsa ja auto kelluu edelleen”, Tuominen antaa esimerkin.
Liukkaalla kelillä pienikin ylämäki voi saada renkaat sutimaan. Silloin renkaiden alle tarvittavaa pitoa on hyvä löytyä takakontista muodossa tai toisessa. Hyvä ratkaisu on pieni muovipussillinen hiekoitussepeliä, jota voi pidon kadotessa ripotella vetävien pyörien alle ja pienelle matkalle eteen päin.
”Jos sitä ei ole, auton voi saada liikkeelle myös perinteisillä konsteilla. Renkaan alle voi laittaa jalkatilan kumimaton tai havuja, jotka antavat pitoa.”
Varaudu tien päälle
Tekninen vika voi katkaista uudenkin auton matkan. Sekä automerkkien että yksityiset tiepalvelut tuovat nykyisin kattavasti avun. Sijainista riippuen sitä voi kuitenkin joutua odottelemaan.
”Jos moottori sammuu, auton sisälämpötila laskee pakkasella hyvin nopeasti. Siksi mukana pitää aina olla lämpimiä talvivaatteita ja huopia, joilla voi pitää itsensä lämpimänä.”
Lumen saapumisesta voi luoda itselleen rutiinin ja tarkastaa aina auton varusteet. Talvella autosta on löydyttävä ainakin harja, jääskrapa, ensiapulaukku, akkukaapelit, varoituskolmio, lumilapio ja pieni säkki hiekkaa.
”Lisäksi mukaan tarvitaan ehdottomasti kunnon taskulamppu sekä keltainen huomioliivi mielellään jokaiselle. Mustiin pukeutunut ihminen ei tienpientareella askarrelleessaan pimeässä talvi-illassa näy.”