Oululainen TactoTek on tehnyt todellisen innovaation. Yrityksen elektroniikan ja muovin yhdistävää teknologiaa voi hyödyntää käytännössä millä tahansa alalla – autoteollisuudesta, lääketieteellisiin laitteisiin ja puettavaan elektroniikkaan.
TactoTek kehittää ainutlaatuista rakenteellista elektroniikkaa, jossa painettua elektroniikkaa ja erilaisia komponentteja integroidaan ohuen, ruiskuvaletun, kolmiulotteisen muovirakenteen sisään. Uutta asiassa on se, että aiemmin useista osista koostuneet tuoterakenteet voidaan korvata yhden osan ratkaisulla, joka on huomattavasti ohuempi, kevyempi ja kestävämpi kuin perinteisesti valmistetut osat. Tämä mahdollistaa elektroniikan ja toiminnallisuuden integroimisen suoraan tuotteen tuki- ja pintarakenteisiin, kun perinteisesti toteutettuna rakenne ja elektroniikka ovat olleet toisistaan erillisiä.
Käytännössä TactoTekin IMSE-ratkaisu (Injection Molded Structural Electronics) tarkoittaa paljon aikaisempaa helppokäyttöisempiä ja kauniimpia älykkäitä muovituotteita. Esimerkiksi autoteollisuudessa käyttökohteita ovat kontrolli- ja koristepaneelit, keskikonsoli, antennit, anturit, säätimet, avaimettoman lukituksen järjestelmät sekä tunnelmavalaistus. Muita kohteita ovat muun muassa kodinkoneiden käyttöpaneelit, puettava elektroniikka ja lääketieteen laitteet. Sanalla sanoen esineet, joissa on muovia ja elektroniikkaa. Autoteollisuus ja kodinkonevalmistajat ovatkin TactoTekin tärkeimpiä nykyasiakkaita.
Alansa edelläkävijä
Yrityksen perusti vuonna 2011 kaksi VTT:n tutkijaa, Antti Keränen ja Mikko Heikkinen. Ennen TactoTekin perustamista kaksikko työskenteli VTT:llä printatun elektroniikan sekä muun muassa muoviin integroidun elektroniikan ja optiikan tutkimuksen parissa. He lukeutuvat rakenteellisen elektroniikan uranuurtajiin. TactoTek on tällä hetkellä pari vuotta edellä muita rakenteellisen elektroniikan valmistajia, joten suoraa kilpailua on hyvin vähän. Kilpailijoita ovat käytännössä vain perinteisen valmistusmenetelmän tarjoajat.
Kasvuyrityksen päätoimipiste on Oulussa, jossa on myös autoteollisuuteen suuntautuvaa tuotantoa. Tytäryhtiö on USA:ssa ja edustajia useissa Aasian ja Keski-Euroopan maissa. TactoTek työllistää yli 50 henkilöä. Yrityksen taustalla on myös pääomasijoituksia muun muassa suomalaiselta pääomasijoitusyhtiö Conor Venture Partnersilta, VTT Venturesilta, ranskalaiselta Faurecia Venturesilta ja kiinalaiselta Leaguer VC:ltä.
Team Finland -verkoston palvelut suurena apuna
Tekes on ollut monin tavoin TactoTekin kehityksen tukena. Yritys on saanut lainarahoitusta tuotekehitykseen, Nuoret innovatiiviset yritykset -rahoitusta kansainväliseen kasvuun sekä Digiboosti-rahoitusta digitaalisen osaamisen kehittämiseen. Tuotekehityslaina on ollut keskeisessä roolissa IMSE-valmistusteknologian kehittämisessä.
Finnvera on siltarahoittanut eli käyttöpääomalainoittanut erilaisia avustuksia sekä taannut pankin käyttöpääomalainaa. Finprohon kuuluvan Finchin palvelut ovat olleet hyvä ja helppo tapa osallistua Kiinan markkinoille paikallisesti.
Eurooppalainen Horisontti 2020 -rahoitus auttaa TactoTekiä käynnistämään maailman ensimmäisen massamittakaavassa toimivan IMSE-tehtaan ja tuomaan IMSE-teknologian autoteollisuuteen. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus rahoittaa niin ikään tehdasinvestointia ja yhteistyötä heidän kanssaan TactoTek kehuu joustavaksi ja lisäarvoa tuottavaksi.
Lisätietoja
Katriina Otsamo
SVP Finance & Administration
p. 044 551 3005
katriina.otsamo@tactotek.com
www.tactotek.com
Kuva: TactoTek
*******************************************
Viestintäpäällikkö Kaj Nordgren, Tekes
puh. 050 5577 714, kaj.nordgren@tekes.fi