Kymmenentuhatta palvelinta tuottaa melkoisesti lämpöä. Niin paljon, että sillä lämmittäisi helposti oman kiinteistön ja jopa enemmänkin, Bittiguru Oy:ssä pääteltiin oman datakeskuksen suunnitteluvaiheessa.
Vanha pankkirakennus Outokummussa sai uuden elämän, kun IT-yritys Bittiguru osti kiinteistön omaan käyttöönsä. Pankkiholvina olleeseen tilaan rakennettiin uudenaikainen palvelinsali, jossa hukkalämpö otetaan talteen ja hyödynnetään kiinteistön lämmittämisessä.
Euroiksi muutettuna Bittigurun datakeskuksesta kierrätetään hukkalämpöä 1000 - 1500 euron edestä joka kuukausi. Kylmimpinä pakkaskuukausina säästö on jopa useita tuhansia euroja.
- Mitä kovempi pakkastalvi, sitä suurempi rahallinen säästö on. Jos lämmitystarve alkaa syyskuun alusta ja kestää lähes kesäkuuhun asti, niin vuositasolla puhutaan 5-numeroisesta summasta, Bittiguru Oy:n teknologiajohtaja Janne Mustonen summaa.
Palvelinsali tuottaa sen verran paljon energiaa, että sillä lämmittäisi myös naapurikiinteistöjä.
- Olemme neuvotelleet naapurikiinteistöjen kanssa siitä, että voisimme viedä niihin lämpöä, Janne Mustonen sanoo.
Talojen lämmittäminen palvelinkeskuksesta syntyvällä hukkalämmöllä ei ole ainoa laatuaan, sillä vastaava ratkaisu on käytössä myös Mäntsälässä, tosin laajemmassa mittakaavassa.
Hakukonejätti Yandexin datakeskuksen hukkalämmöillä lämmitetään tuhansia omakotitaloja. Mäntsälässä palvelinkeskuksen ylijäämäenergia syötetään paikallisen energiayhtiön kaukolämpöverkkoon ja näin korvataan Venäjältä tuodun maakaasun käyttöä.
Oliko ratkaisu kallis?
Bittigurun konesalin jäähdytys- ja lämmön talteenottojärjestelmän toteutti hollolalainen Calefa Oy, jolla on alan tuorein tieto lämpöenergian uusiokäytöstä.
- Calefalla oli heti selkeä näkemys mitä ja miten järjestelmää ryhdytään tekemään. Vielä kun näimme hintalapun, joka oli kymmenesosa siitä mitä muiden tarjoukset pahimmillaan, oli päätös helppo tehdä, Mustonen sanoo.
Energiatehokkuusinvestointi maksaa itsensä takaisin yleensä noin parissa vuodessa. Sen jälkeen se tarjoaa selvästi paremman tuoton, kuin mikä tahansa muu yrityksen investointi. Hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmällä pääomalle saa jopa 30 – 70 prosentin tuoton.