Tuunaajamutsi opastaa käsityöpajoissa kädestä pitäen, kuinka roskasta saa uusia jännittäviä käyttöesineitä.
Kun erään it-firman henkilöstö sai kuulla, että iltapäivällä tehdään käsitöitä Tuunaajamutsin johdolla, pari-kolmekymppiset koodarit eivät järin onnesta hihkuneet. Veikö uteliaisuus voiton, kun vain yksi jätti osallistumatta?
- Ryhdyimme työstämään vanhasta messumatosta läppärilaukkuja ja pädisuojia. Niittausvaiheessa ennakkoluuloisimmatkin olivat aivan täpinöissään, ensikertalaiset tikkasivat innolla ompelukoneella ja lopputuloksia esiteltiin ylpeinä kollegoille, kertoo Annakaisa Kilpinen, alias Tuunaajamutsi.
Miksi ryhdyin tuumasta toimeen?
- Olin sähköisen liiketoiminnan täydennyskoulutuksessa vuonna 2012, jossa tutustuttiin blogialustoihin. Ryhdyin bloggaamaan tuunausharrastuksestani ja jakamaan kierrätys- ja uusiokäyttöohjeita kanssatuunaajille. Muutaman vuoden jälkeen blogin kävijämäärä räjähti, kun yhtä postausta kävi katsomassa 15.000 kävijää, muistelee Annakaisa.
- Ajattelin, että jos tuunausharrastukseni kiinnostaa näin paljon, miksen ryhtyisi vihdoin tekemään työkseni sitä, mistä eniten pidän. Irtisanouduin it-firmasta ja perustin Tuunaajamutsi-yrityksen jouluna 2015, kertoo harrastuksestaan leipätyön tehnyt nainen.
Tyky-päivään lisää luovuutta
Digitalisoituvassa maailmassa kaivataan käsille muutakin tekemistä kuin näppäimistön naputtelua tai älylaitteen tökkimistä.
Annakaisan luotsaamissa Tuunaajamutsin työpajoissa tehdään uutta yrityksen omasta poistomateriaalista ja päästetään luovuus lentoon.
- Kun työstetään kertaalleen käytettyä kierrätysmateriaalia, voi täysin ilman paineita kokeilla, mitä omin käsin syntyy, sanoo Annakaisa.
Hän lisää, että tuunaustyöpajat ruokkivat luovaa ongelmanratkaisukykyä, antavat onnistumisen tunteita, rentouttavat, avaavat uusia näkökulmia ja yhdessä tekeminen hitsaa tiimin yhteen.
Tuunaustyöpajat konkretisoivat myös yrityksen vastuullisuusarvoja ja soveltuvat mainiosti ohjelmaksi asiakastilaisuuteen, henkilökunnan virkistykseksi tai kokouksen kevennykseksi. Osallistujamäärä voi olla 1-40, koko päivän non-stop työpajoissa voi olla jopa useampi sata henkeä.
Mitä voi tuunata?
Uusiotuotteita voi tehdä lähes mistä vain, vain mielikuvitus on rajana. Tuunaajamutsilla on erilaisia valmiita työpajoja. Niissä tehdään vaikkapa mosaiikkia munakuorista tai kierrätysnahkasta koruja.
Heijastintyöpajassa tehdään kierrätysmateriaalista heijastimia virkkaamalla, punomalla, ompelemalla, leikkaamalla ja liimaamalla. Ne ovat taatusti uniikkeja ja oman maun mukaisia.
Pukumiesten tuunauspajassa konmaritetaan vaatekaapit tai yrityksen liikelahjavarasto ja kootaan vaikka vanhoista mainoskravateista moderni ja miehekäs tekstiiliteos seinälle. Se vaimentaa myös ääntä ja kaikua konttorissa. Pukupaidoista voidaan tuunata uniikkeja tyynyjä asiakassohvalle.
___________KAINALOON___________________________________________________
Betonipaja
Betonipajassa valetaan säänkestäviä kukkaruukkuja, kulhoja ja kynttilänjalkoja betonista. Muotteina käytetään kierrätysmateriaalia, vaikkapa muovipakkauksia, nestekartonkeja tai suurkeittiön raaka-ainepakkauksia.
Pieniä esineitä voidaan valaa siististi sisätiloissa lähes pölyämättömästä ja parissa tunnissa kuivuvasta askartelubetonista. Rakennusbetonia käytetään, jos tehdään suurempia ruukkuja ja työskentelytilana on varasto tai ulkotila.
________________________________________________________________________
Julkaisija: Tuunaajamutsi
blogi: http://tuunaustajatekeleita.blogspot.fi/
annakaisa.kilpinen@tuunaajamutsi.fi
puh 050 402 7376
Kuvatekstit:
Annakaisa Kilpinen. Kuvaaja Nina Mönkkönen.
- Käsillä tekeminen lisää luovuutta, tietää Tuunaajamutsi eli Annakaisa Kilpinen.