Ympäristöystävällisyyden puolesta liputtava Kiilto Oy valjastaa liimanvalmistuksen hukkalämmöt yli kolmen hehtaarin tehdaskiinteistöjen lämmitykseen. Energiasäästö vastaa noin 180 omakotitalon vuosittaista lämmitystä. CO2-päästöt vähenevät 300 000 kg vuodessa.
Kotimaisessa teollisuudessa piilee valtava hukkalämpökapasiteetti, jota hyödyntämällä pystyttäisiin valjastamaan 1,5-3 ydinvoimalan sähköntuotannon verran energiaa hyötykäyttöön. Teollisuus onkin heräämässä hukkalämpöjen hyödyntämiseen, sillä nykytekniikalla 10-20 % prosesseissa syntyvästä hukkaenergiasta olisi järkevästi kierrätettävissä.
Kiilto Oy:n teetti kartoituksen Lempäälän kemiantehtaasta hukkalämpöjen hyödyntämiseen erikoistuneella Calefa Oy:llä. Selvisi, että liimanvalmistuksessa polymerointiprosessissa syntyvillä hukkalämmöillä pystyisi lämmittämään usean hehtaarin verran omia tehdaskiinteistöjä.
Polymerointiprosessi tuottaa siinä määrin paljon energiaa, että sitä on jo aikaisemmin hyödynnetty pinta-alaltaan noin 800 neliön polymerointilaitoksen lämmityksessä. Hukkalämmön hyödyntämispotentiaali kohteessa on kuitenkin moninkertainen, sillä kemiantehtaalla lattiapinta-alaa on noin 32 000 neliötä.
- Jatkossa energiaa on saatavilla huomattavasti enemmän. Lämpöpumpputekniikka on kehittynyt ja uudella tekniikalla saadaan koko kemiantehtaan lämmitykseen tarvittava energia järkevästi talteen, kertoo Kiilto Oy:n tekninen päällikkö Vesa Juhannusvuori.
Jäähdytysteho tuplataan maakylmää hyödyntäen
Polymerointiprosessi vaatii tehokkaan jäähdytyksen, jotta se pysyy hallinnassa. Uudistustyön yhteydessä päätettiin parantaa jäähdytystä hyödyntämällä myös maalämpöpumppuja.
- Maalämmöstä saadaan lämpöenergiaa lämmitysverkostoon, mutta sen lisäksi maalämpöpiiristä saadaan prosessiin ilmaista jäähdytystehoa, kertoo Calefalla projektipäällikkönä työskentelevä LVI-asiantuntija Teemu Lahikainen.
Polymerointilaitoksella liimanvalmistusta tehdään 1-2 vuorossa. Sinä aikana lämpöä siirretään maahan ja saadaan näin jäähdytettyä prosessia. Muina aikoina maaperään ladattua lämpöä siirretään lämmitysverkostoon.
- Lämpöpumppu ja maakylmä-yhdistelmällä saadaan jäähdytysteho tuplattua verrattuna vanhaan, Lahikainen sanoo.
Hukkalämmön hyödyntäminen korvaa ostoenergiaa
Aiemmin tehdaskiinteistöt on lämmitetty maakaasulla. Jatkossa suuri osa Lempäälän tehtaiden 31 913 neliön lattiapinta-alasta lämpiää polymerointiprosessin hukkalämmöillä sekä maalämmöllä.
Euromääräisesti syntyvät säästöt ovat viiden vuoden takaisinmaksuajan jälkeen merkittäviä. Pääoman tuotto on tuolloin noin 20 %, mutta Kiillolle tämä ei ole vain rahakysymys.
- Kiilto on aina halunnut olla edelläkävijä ympäristöystävällisissä hankkeissa. Maalämpöasia on meitä kiinnostanut pitkään vastaavasti kuin aurinkovoima, johon olemme investoineet aikaisemmin.
Uusi Calefa Venda -järjestelmä hukkalämpöjen hyödyntämisestä vaikuttaa siinä määrin lupaavalta, että suunnitelmat laajentamisesta ovat jo olemassa.
- Järjestelmä asennetaan viiden kuukauden toimitusajalla. Tuotantoon ei tule asennuksen vuoksi katkoksia laisinkaan. Ainoat prosessiin vaikuttavat asiat asennetaan jouluseisokin aikaan. Helmikuussa on tarkoitus päästä uutta järjestelmää käynnistämään, toteaa Vesa Juhannusvuori.