Energia-alan yrityksiä edustava Energiateollisuus (ET) valmistautuu perjantaina alkavaan sähkön- ja lämmöntuotantoa koskevan lakonuhan sovitteluun.
Johtaja Kari Laaksonen ET:stä pitää erittäin huolestuttavana, että jo nelisen kuukautta kestäneissä työehtosopimusneuvotteluissa ei ole päästy ratkaisuun vaan on päädytty sovittelijan pöytään.
- Työntekijät ovat palkkansa ansainneet. Energia-alalla työskentelee vastuuntuntoisia ammattilaisia. Ammattiliitoilla sen sijaan on peiliin katsomisen paikka. Nimenomaan Sähköliitto vetää nyt aivan omaa linjaansa.
Laaksonen ihmettelee perusteita yli miljoonalle yksityisen sektorin palkansaajalle kelvanneen yleisen linjan ylittäville palkankorotustavoitteille ja muistuttaa, että palkat ylittävät jo nyt energiateollisuuden työntekijätehtävissä teknologiateollisuuden ja kemianteollisuuden keskiarvon.
- Energian työntekijät ovat SAK:laisten alojen palkkauksen kärkikastia. Muita toimialoja korkeampia palkankorotuksia ei saisi perustella vain työn tekemättä jättämisen aiheuttamalla vahingolla. Neuvotteluissa onkin käynyt selväksi, että Sähköliitolle ei kelpaa yleinen taso eivätkä yrityskohtaiset erät. Tilanne on tältä osin haastava.
Neuvotteluja työehtosopimuksesta on pitkittänyt myös erimielisyys kilpailukykysopimuksen (kiky) työajan pidennyksen poistamisesta. Käytännössä kyse on työajan lyhentämistä 24 tunnilla.
- Energia-alan työaika kolmivuorotyössä on tätä nykyä yli viikon lyhyempi kuin muilla aloilla. Tämän lisäksi työmarkkinoiden keskusjärjestöjen kiky-pidennys on säilynyt kaikissa jo tehdyissä työehtosopimuksissa, myös energia-alan toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden sopimuksissa, Laaksonen huomauttaa.
Sähköliitto sekä Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ovat ilmoittaneet aloittavansa energia-alalla kolme vuorokautta kestävän lakon 26. maaliskuuta, jos neuvotteluissa saada sitä ennen sopua.
Johtaja Kari Laaksonen Energiateollisuudesta painottaa, että nykyisessä noususuhdanteessa yritysten ja talouden kasvua tulee tukea kaikin tavoin eikä pyrkiä profiloitumaan sopimisen murtajana.
- Työntekijöille on esitetty ratkaisua, joka ei sisällä sellaisia työehtosopimuksen muutoksia, joita Sähköliitto voisi pitää heikennyksinä.
Enemmistö energia-alan henkilöstöstä on jo uusien työehtosopimusten piirissä, kun Energiateollisuus on sopinut toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden kanssa yleisen linjan mukaiset 3,2 prosentin korotukset kahdelle vuodelle.
Energia-alan työntekijöiden työehtosopimuksesta on neuvoteltu marraskuusta lähtien. Neuvottelupöydässä ovat osapuolina myös Palvelualojen työnantajat Palta ja Julkisten ja JHL.
Lisätiedot
Johtaja Kari Laaksonen, p. 050 410 6180