VR/AR eli virtuaalitodellisuus (Virtual Reality) ja lisätty todellisuus (Augmented Reality) ovat herättäneet paljon kiinnostusta viime vuosina. Kuluttajamarkkinoiden kehitys ei ole vielä vastannut odotuksia, mutta sekä B2B- että B2C-markkinoissa nähdään tulevaisuudessa lähes rajattomia mahdollisuuksia.
Business Finlandin tilaaman, Suomen pelialan keskuksen Neogames Finlandin ja FIVR:in (Finnish Virtual Reality Association) toteuttaman, juuri julkaistun Mixed Reality 2017 -selvityksen mukaan kaupallisesti kannattava VR/AR:n kuluttajamarkkina voi avautua 3-5 vuoden kuluessa esimerkiksi pelien osalta. Edellytyksenä on teknologian kehittyminen, käytön helpottuminen, paremmat sisällöt ja laitteiden muuttuminen langattomiksi ja nykyistä helppokäyttöisemmiksi.
VR/AR:n potentiaali ei rajoitu kuluttajamarkkinaan, vaan tällä hetkellä suurimmat mahdollisuudet ovat teollisuudessa. Virtuaalisen ja fyysisen maailman yhdistämisestä on hyötyä esimerkiksi teollisessa suunnittelussa ja simulaatioissa. VR/AR on jo arkipäivää autoteollisuudessa, ja esimerkiksi arkkitehtuurin, koulutuksen ja terveydenhoidon puolella markkinan uskotaan avautuvan kuluttajamarkkinoita nopeammin. Myös VR/AR-kehitystyökalujen ja päätelaitteissa käytetyn teknologian kehittäminen ovat potentiaalinen liiketoiminnan suunta.
Pelialan osaaminen tukee VR/AR-kehitystä
Suomesta löytyy jo yli 100 VR/AR-alalla toimivaa yritystä ja välillisesti ala koskettaa merkittävästi suurempaa joukkoa. Hyvä esimerkki näistä yrityksistä on Varjo, jonka maailman huippua oleva tiimi on jo kerännyt miljoonarahoituksen. Varjon teknologialla pyritään ratkaisemaan VR-sovellusten kuvan tarkkuuteen liittyviä ongelmia ja yrityksen innovaatioon uskovat jo esimerkiksi Airbus, BMW, Audi ja VW.
Vaikka kuluttajamarkkinoiden avautuminen tapahtuu optimistisimpia arvioita hitaammin, Suomen eräs kiistaton vahvuus VR/AR:ssä on maailman huippua oleva peliala. Korkeatasoinen pelinkehitysosaaminen luo vahvan pohjan VR/AR-kehitykselle ja Suomen pelialalla on pitkä kokemus teknologian, luovan sisällön ja käyttäjälähtöisen suunnittelun saralta. Kaikkia näitä tarvitaan myös VR/AR-tuotannoissa.
Business Finland rahoittaa ja verkottaa suomalaisia yrityksiä
Nyt liikkeelle lähtevillä yrityksillä on mahdollisuus ottaa kärkipaikka alalta. Myös Business Finland tukee alan kasvua ja on varannut VR/AR-yritysten rahoitukseen 30 miljoonaa euroa vuosille 2017-2019 Mixed Reality -ohjelman kautta. Rahoituksella halutaan auttaa suomalaisia yrityksiä kehittymään johtaviksi toimijoiksi kasvavalla VR/AR-markkinalla.
"Aika investoida VR/AR-kehitykseen on juuri nyt. VR ja AR ovat lupaavia uusia teknologioita, joilla on mahdollisuus muuttaa kuluttajamarkkinoiden lisäksi useiden perinteisten toimialojen toimintamalleja. Sisältönsä ja teknologiansa puolesta ne sopivat myös erinomaisesti siihen osaamiseen, jota Suomessa jo ennestään on", toteaa asiantuntija Tuomas Henttonen Business Finlandista.
Lataa Mixed Reality -selvitys tästä (pdf)
Tutustu Mixed Reality -ohjelman rahoitukseen ja muihin palveluihin tästä
Lisätietoja
Tuomas Henttonen
Asiantuntija
Business Finland
p. +358 (0)2950 55696
tuomas.henttonen@businessfinland.fi