Suomen Siipikarjaliitto täyttää tiistaina 20. marraskuuta 100 vuotta. Satavuotiasta Siipikarjaliittoa juhlistetaan Sarka-museolla (Suomen maatalousmuseo Sarka, Vanhankirkontie 383, 32200 Loimaa) yhdistyksen historiaa ja koko suomalaista siipikarja-alaa kuvaavalla näyttelyllä. Vuosisata siivillä -näyttely avattiin viime perjantaina liiton 100-vuotisjuhlien yhteydessä, ja se on auki 16.12.2018 asti.
Suomen Siipikarjanhoitajain liitto aloitti toimintansa 20.11.1918 jatkumona sitä edeltäneille paikallisille siipikarjanhoitoon liittyville yhdistyksille. Liiton tavoitteena on alusta asti ollut siipikarja-alan neuvonta ja koulutus, ja yksi merkittävimmistä toimista onkin ollut vuosina 1926–1990 Hämeenlinnassa toiminut siipikarjanhoitokoulu. Koulun yhteydessä suoritettiin myös siipikarjatutkimusta tutkimuskanaloissa, ja vielä koulun jälkeenkin liitolla oli tutkimuskanalat Humppilassa ja Urjalassa.
Alun perin Suomen Siipikarjaliitto on perustettu kehittämään suomalaista kananmunantuotantoa. Sotien aikaan liiton keskeisenä tehtävänä oli varmistaa munantuotannon jatkuminen sekä riittävä rehunsaanti tuottaville kanoille. Sota-ajan säännöstelyn jälkeen alkoi muodostua ylituotantoa, jolloin liiton keskeisiin tehtäviin kuului viennin ja menekin lisääminen. Kananmunien laadun kehittäminen ja tutkimustiedon tuottaminen kananjalostuksen tarpeisiin nousivat keskeiseen asemaan.
Nykyisin Suomen Siipikarjaliitto toimii neuvontajärjestönä koko siipikarja-alalle. Liiton tavoitteet ovat edelleen koko alan kehittämisessä: taloudellisen kilpailukyvyn parantamisessa, eläintautien vastustuksessa ja eläinten hyvinvoinnin ja tuotteiden laadun kehittämisessä. Toiminnassa ovat mukana kaikki tuotantoketjun osapuolet, tuottajat, yritykset ja yhteisöt.
Suomalainen siipikarja-ala, kananmunien, broilerin- ja kalkkunanlihan tuotanto, ovat kasvavia alkutuotannon aloja. Siipikarja-ala tuottaakin jo lähes puolet kotimaisesta eläinproteiinista (pl. maidontuotanto), ja viime vuosina siipikarjatuotteiden vientiä on edistetty monin toimin. Suomalaisen siipikarjatuotannon vahvuuksia ovat tuotteiden korkea laatu, eläinten terveys ja vastuullinen tuotantotapa, joiden eteen on tehty vuosikymmeniä yhdessä koko tuotantoketjun voimin työtä.
Siipikarjaliiton 100-vuotisjuhlissa Loimaalla viime perjantaina puhunut maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiitti juhlapuheessaan Suomen Siipikarjaliittoa, tuottajia ja alan toimijoita pitkäjänteisestä työstä suomalaisen siipikarja-alan kehittämisessä. Työn johdosta kotimaiset kananmunat ja siipikarjanliha ovat korkealaatuisia tuotteita, joita kelpaa markkinoida myös maailmalla. Hänen mielestään vieläkään ei tarpeeksi ymmärretä, miten valtavan työmäärän tuotantoketju tekee tuottaessaan puhtaita ja turvallisia elintarvikkeita.
Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle myönnettiin viime perjantain juhlassa Suomen Broileryhdistyksen Vuoden 2018 Broilerteko -palkinto. Ministeri Leppä on toiminnallaan edesauttanut hallituksen periaatepäätöstä vastuullisista julkisista ruokahankinnoista, minkä seurauksena broilerin kotimaisuusaste julkisissa ruokahankinnoissa on kasvanut. Vuoden Broilerteko jaettiin nyt kolmatta kertaa.